Wat als het er gewoon bij hoort?
19 april 2021 
2 min. leestijd

Wat als het er gewoon bij hoort?

Hoe zou het zijn als je weet dat het er gewoon bij hoort, bij jouw team.
Of misschien beter geformuleerd, bij werken in een team.

Ik dacht dat het aan mij lag!

Anja zat op de voorste rij in één van onze Introclasses (weet je nog ouwtje, toen we dat nog zo deden of misschien wel weer snel kunnen doen!) en we hadden net de vier fases van een team met elkaar besproken.
Dus het hoort er gewoon bij dat er onrust ontstaat en gemor. Dan zitten we met het team in de tweede fase van ontwikkeling. Ik dacht altijd dat het aan mij lag….

Op onze vraag wat ze dan daarna doet, dacht Anja even na. Weer meer dingen zelf doen of naar mij toe trekken of toch maar weer een discussie aangaan. Ik weet het niet precies, ik word er onzeker van en het kost me in ieder geval veel tijd en energie. Ze valt even stil. Ze keek nog eens naar de teamlevels op de grond en zei toen:

“Oops, ik ga weer terug naar level 1. Ik breng mijn team gewoon weer terug. Wow wat een inzicht.”

Of nog zoiets herkenbaars:

Je zegt iets in een (online) vergadering en iemand rolt met zijn ogen. Of geeuwt. Of kijkt zichtbaar op z’n telefoon. Nog erger: zet z’n video uit!

Het doet je wat en het beïnvloedt op dat moment (gewild of ongewild) jouw eigen gedrag. Je spreekt nog iets fermer of vertelt het nog een keer. Zo’n situatie die je triggert. Ken je dat?

Soms door iets waar je je nog niet eens bewust van bent.

Hoe fijn is het dan om te weten dat dat er ook gewoon bij hoort. Daar waar mensen samenwerken triggeren mensen elkaar. Dat gebeurt gewoon.

Mensen triggeren elkaar. Jij triggert collega’s met jouw gedrag en andersom ook.

Stel dat je veel meer af weet van teams

Stel dat je weet hoe het werkt in teams (zoals fases in teams) of dat iets nou eenmaal gebeurt omdat het precies bij de fase hoort waar het team op dat moment in zit. Als je daarvan uit kan gaan, dan kun je veel makkelijker handelen. Je weet wat je wel en wat je juist niet moet doen.

Anja heeft inmiddels geleerd wat ze juist niet moet doen als het team onrustig wordt en wat juist wel om het team te helpen naar de volgende fase: de backbone, een fase met structuur en duidelijkheid en meer voorspelbare resultaten.

Hoeveel makkelijker is het om een situatie bespreekbaar te maken en te kunnen handelen als je weet (en accepteert) dat mensen en teamleden elkaar triggeren. Benoem het en bespreek met elkaar hoe je hiermee omgaat.

————————————————————————————————————————————–

Heb je de V6 teamscore card al gedownload? En belangrijker nog, ingevuld?

Over de schrijver
Reactie plaatsen