Breng je team naar het hoogste level!
05 maart 2018 
3 min. leestijd

Breng je team naar het hoogste level!

Waarom loopt het ene team soepel en het andere niet?

Je bent manager, teamleider of teamcoach en je wilt graag meer uit jouw team(s) halen. Je weet dat teams soms moeiteloos samen kunnen werken en mooie prestaties neer kunnen zetten. Want dat heb je al eens meegemaakt. Maar vaak is het gewoon gedoe. En je begrijpt niet precies waarom. 

Over het onderwerp ‘ teams’ zijn alleen in Nederland pakweg 1370 boeken geschreven.

Je hebt vast wel eens over de fases van een team gehoord

Dit geeft aan dat men er toch niet over uitgeschreven raakt. Al in 1965 schreef Tuckman over de verschillende fases (forming, storming, norming en performing) die teams doorlopen willen ze het hoogste level bereiken. Hoe maak je van een stel losse individuen, (level 1) een groep met subgroepen (level 2), wanneer ontstaat er een team (level 3) en wordt het  uiteindelijk een high performance team (level 4)?

Uiteindelijk wil iedereen deel uit maken van een high performance team of een lekker functionerend team of een succesvol team. Of wat jouw benaming ook is!

Een team waar

  • iedereen doet wat er gedaan moet worden
  • je elkaar nodig hebt
  • je aan een half woord genoeg hebt
  • je weet wat de klant wil.

Een team waarbinnen

  • je jezelf kunt zijn
  • je fouten mag maken
  • waar de communicatie open is
  • waar feedback wordt ingezet zoals het oorspronkelijk is bedoeld namelijk als ‘ voeding terug’

Ook nog eens een hecht team

Maar naast dat je goed kunt samenwerken ben je ook een hecht team.
Je bent oprecht geïnteresseerd in elkaar als mens, je kent elkaars hobby’s, maar ook elkaars zorgen, je kunt lachen om elkaars eigenaardigheden, maar je kunt ook wel eens op elkaar mopperen en daarna gewoon weer doorgaan.

Je respecteert elkaar en je hebt veel voor elkaar over. Je geeft soms wat extra gas als je collega gas moet terugnemen. Je voelt je veilig en op je gemak bij elkaar. Er is ruimte is voor inbreng van buitenaf, graag zelfs want daar kan je alleen van leren!

Frisse wind door de tent, kom maar op! Je gaat tenslotte samen voor goud!

Een goed voorbeeld van een high performance team is een Formule 1 team en natuurlijk onze Max. Een geoliede machine, waar iedere seconde telt, iedereen  elkaar blindelings vertrouwt en iedereen hetzelfde doel nastreeft namelijk de overwinning. Het team wordt dan ook in een adem genoemd met de coureur. De coureur alleen zal de finish niet halen!

Jouw rol als leidinggevende is cruciaal, jij kunt de versneller of de bottleneck  zijn!

Genoeg te vinden op papier over de teams, teamontwikkeling en de bijbehorende gedragseigenschappen maar hoeveel weet jij als manager of teamleider hiervan? Zie je wat er gebeurt, weet je welke denkpatronen erachter zitten, voel je de sfeer? En als je dit allemaal ziet, voelt en ervaart, wat heb je dan te doen of juist niet te doen!?

Als manager of teamleider heb je verstand te hebben van teams. Je hebt te weten op welk level je met je team bent en wat je dan juist wel of juist niet hebt te doen. Dan kun je met elkaar groeien en meer resultaten boeken dat je ooit had durven dromen!

Het is toch van de zotte dat een teamleider nog niet altijd een teamspecialist is…

Wie wil er geen deel van uitmaken van een high performance team?

Maar om hier te komen heb je de eerdere 3 levels te doorlopen.

Hiervoor verricht je arbeid, teamarbeid. Als je de gedragseigenschappen kent die horen bij level 2, laat je het twee kibbelende collega’s lekker zelf uitzoeken. Met bemiddelen hou je dit  namelijk alleen maar in stand. Een nieuwkomer in een bestaand  level 3 team? Best een uitdaging voor hem of haar om je draai te vinden. Ze spreken dezelfde taal, zitten soms al jaren bij elkaar, hebben het al over doelen i.p.v. over taken maar… het succes al geheel blijft uit.

Ieder lid van een Olympisch team is ooit begonnen bij de locale sportvereniging. En zal daar als hij/zij er niet hard voor blijft knokken best weer eens kunnen eindigen. Zoals in de sport als ook in bedrijfsleven geldt, je moet blijven knokken voor je eretitel. Eenmaal een high performance team wil niet zeggen altijd een high performance team. Bij wisselingen van de wacht, kan het zomaar gebeuren dat je weer 1 of zelfs meerdere levels terug valt. Maar een goede manager brengt zijn team snel weer naar de top.

Teamontwikkeling en prestaties

Oh ja, nu komt wellicht het meest interessante van teamontwikkeling. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat teamontwikkeling een direct lineair verband heeft met teamprestaties. Dus hoe hoger je in je teamlevels komt, des te hoger je teamprestaties!

Hoe weet jij als teamleider waar iedereen staat? Ook hier geldt: Weten is Meten!

Wij hadden al lange tijd een droom om een instrument te ontwikkelen waarmee je resultaten van teamontwikkeling kunt meten. Meten = weten. Want het gaat uiteindelijk om de (bedrijfs)resultaten. En dat is er: een tool waarmee je als team vooral zelf aan de slag kan.

Als jij meer over teams weet, misschien wel  expert wordt, dan maak jij nog meer verschil!

6 succesfactoren voor topteams

Er zijn in de literatuur 6 succesfactoren te vinden die onomstootbaar aantonen dat er een lineair verband bestaat tussen het niveau van teams en resultaten.

Teams op een hoger level –> meer resultaten.

Gratis V6 Team Score Card

Download gratis de Victory 6 Team Scorecard en weet binnen 10 minuten op welk level jouw team werkt en (dus ook) presteert!

Over de schrijver
Edwin de Jongh
Door

Edwin de Jongh

op 19 Dec 2012

Lieve Marja, Beste Stephan,Het was een top avond die volgens mij iedereen aansprak, we willen immers allemaal winnen toch? Erg benieuwd hoe de App er uiteindelijk uit gaat zien en wie er in de pilot mee gaan draaien. Voor Greenhart wordt 2013 al een Olympisch jaar, waar kan ik die gouden plak ophalen...;-))?Nu eerst heerlijke dagen in het vooruitzicht.....Genieten!!!!

Marja Den Braber
Door

Marja Den Braber

op 19 Dec 2012

Dank voor de mooie complimenten. We houden je op de hoogte waar de gouden plakken zijn op te halen:-)

Ruben Boland
Door

Ruben Boland

op 19 Dec 2012

De themaavond over Teamlevels was voor mij zeer inspirerend. Via dit bericht wil ik de overige deelnemers bedanken voor hun gestelde vragen en adviezen. Groeten Ruben

Marja Den Braber
Door

Marja Den Braber

op 19 Dec 2012

Leuk dat je een reactie plaatst Ruben. De dank komt op deze manier goed terecht bij de overige deelnemers!

Jaap Schoeman
Door

Jaap Schoeman

op 24 Dec 2012

Grazie Marja & Stephan,Het was weer zinvol en bijzonder leuk. Teamlevels direct toepasbaar binnen mijn eigen team(s). Dank aan iedereen voor de gedeelde ervaringen, mooi dat daar bij te mogen zijn. Wens iedereen in 2013 weer op een inspirerend Greenhart business cafe te ontmoeten!Hartelijke groet, Jaap

Marja Den Braber
Door

Marja Den Braber

op 25 Dec 2012

Wat goed om te horen dat de TeamLevels direct toepasbaar zijn voor jouw teams. Dat is precies de bedoeling;-)

Jia 2.0
Door

Jia 2.0

op 26 Nov 2019

Jia Ruan en ik zijn een ontzettend goed team dankzij de teamlevels avonden. Wij hebben een groter marktaandeel en gaan tot het uiterste om de beste te zijn van social media tot streekkrantjes, wij blijven doorgaan!

Reactie plaatsen