change leadership
Marja den Braber
change leadership
04/07/2011
2 min

organisatie 3.0 vraagt 3d leiderschap!

04/07/2011
2 min

Even geleden las ik in het laatste nummer van Slow Management (stilstaan bij organiseren) een artikel over  Organisatie 3.0: A Tweet a day keeps the manager away! In de inleiding staat: “Co-creatie, cloud computing, Facebook en flexkantoren, Twitter en thuiswerken. Social Networks, Spaces en Seats2meet. Overal om ons heen duiken verschijnselen op die niet meer passen in het traditionele organogram. De voortekenen van  Organisatie 3.0?

Stel je ben manager of projectmanager van een redelijk traditioneel georganiseerd bedrijf. Wat betekent dit dan voor jou, nu of in de toekomst? Wat betekent het voor jouw leiderschap? Want hoe dan ook, of het nu Organisatie 3.0 wordt of niet, door de steeds sneller veranderende omgevingswereld wordt er steeds meer van je verwacht om je staande te houden. Alleen maar effectief leidinggeven is niet meer voldoende.

Wij kijken naar Leiderschap vanuit 3 dimensies: 3 dimensionaal leiderschap

Leiderschap, misschien is het wel heel eenvoudig, maar nog niet zo gemakkelijk. Heb je weleens het gevoel dat je er alleen voor staat, of niet gehoord wordt of dat men zelfs achter je rug om negatief over je praat of je zelfs in je gezicht uitlacht? Misschien vind je wel dat men zo af en toe over je heen loopt, terwijl jij jezelf juist graag als dienstbare leider opstelt! En doe je je best om mensen te overtuigen waar jij heel erg van overtuigd bent en krijg je toch de ander niet mee in jouw fantastische idee.
Ook het vinden van een gemeenschappelijk belang, duidelijkheid over het einddoel, de gedrevenheid en motivatie is soms voor jou een grote uitdaging. Hoe creëer je als leidinggevende, ook gelet op het organisatiebelang, de meest optimale werksituatie, waarin iedereen tot groei/ontplooiing kan komen?
Stel je eens een leider voor die niet zelfverzekerd is, zijn/haar drijfveren en waarden niet kent, onbewust is van zijn/haar eigen patronen en ga zo maar door …. Tja, dan houdt het al snel op. Als leider heb je veel zelfkennis nodig: self awareness. Weet wat jouw valkuilen zijn, weet wat jouw talenten zijn, wat jou echt motiveert, wat je doel in het leven is. Een leider heeft zelfkennis en is zelfverzekerd en heeft veel zelfvertrouwen. Je weet eenvoudig met veranderingen om te gaan en je streeft naar een gelukkig en succesvol leven, je respecteert jezelf…. Genoeg te doen dus…

Welkom in de eerste dimensie van Leadership. Je bent bewust dat de eerste stap, jezelf ontwikkelen ook de belangrijkste stap is. En je weet dat je dat continue hebt blijven te doen.

Echter een leider is pas een leider als deze ook anderen kan inspireren, kan motiveren, in beweging kan zetten en daarmee een gezamenlijk doel weet te bereiken. De invloed op anderen kan natuurlijk met één persoon zijn, met meerdere personen in een team, in een afdeling of een totaal bedrijf of organisatie. Je kent jezelf, je weet goed op anderen in te spelen, je weet de talenten van anderen te spotten en de ander hierin te coachen en van daaruit te verbeteren, continue.

En dit noemen we de tweede dimensie van Leadership. Een leider waarbij je met anderen een doel bereikt en ook daarin jezelf continue verbetert.

In deze huidige wereld waarin wij leven is alleen de eerste en de tweede dimensie niet meer voldoende, het is niet meer voldoende om effectief te zijn, want alleen met excellent zijn maak je als bedrijf het echte verschil. Alles in het leven is met elkaar verbonden, globalisering zorgt daar o.a. zelfs voor een versnelling. We hebben niet alleen de verantwoordelijkheid voor onszelf, voor de ander, maar ook voor het groter geheel. Alles wat we doen of niet doen heeft een effect. Het groter geheel is de financiele wereld, het milieu, de aarde en ook andere werelddelen. Dus daar invloed op hebben en visa versa is voor jou de normaalste zaak van de wereld. Je bent je dus bewust van dat een leider continue beslissingen moet nemen, rekening houdend met jezelf, de ander en het groter geheel. Altijd!

En dan heb je de derde dimensie Leadership bereikt! En je bent je daar elke dag van bewust van en je geniet daar onwijs van! Dat gun ik jou en het is mijn missie om managers en hun teams op die weg te begeleiden!

Reacties
Categorieën