Ik moet moed tonen
teamcoaching
Marja den Braber
teamcoaching
05/01/2021
3 min

Ik moet moed tonen

05/01/2021
3 min

Ik vind het spannend en ik doe het toch…

Mij kwetsbaar opstellen

Natuurlijk, als ik (Stephan) goed in mijn vel zit, kan ik alles wel aan. Als ik bij mijn vrienden ben ook geen probleem. En ja, wat is dat dan lekker! Maar ja, ook ik zit niet altijd lekker in mijn vel en ben soms ook in een onveilige omgeving. Althans, zo voelt het.
Dan kan het gebeuren dat ik me inhoud op momenten dat ik dat juist niet moet doen.
Of dat ik me aangevallen voel als ik me vol open heb gezet.

Afgelopen week ben ik met mezelf een uitdaging aangegaan.

Tja, zo heb ik af en toe wat experimenten die ik op mezelf uitvoer om me daarin te stretchen. Mijn uitdaging was om op momenten dat ik me kwetsbaar voel en geneigd ben me in te houden, dit juist te uiten. En… dat is nog niet altijd zo gemakkelijk. Mijn eerste ervaring was met een hele goede vriend. Wat was dat spannend zeg! Ik voelde de spanning in mijn lichaam. Maar nu een week later, ben ik er erg blij mee. Het geeft een verlichtend en voldaan gevoel.

Ook op het werk?

Een mooi voorbeeld in een van onze V6 teamcoaching sessies. De teamleider, laten we hem Hans noemen had het zwaar te verduren in de teamsessie. Hij zette met zijn uitspraken stellig weer hoe hij over zijn team dacht en vond hoe zij zich zouden moeten opstellen en dat was lijnrecht tegenover wat ze met elkaar hadden afgesproken. Hans bleef maar praten terwijl een teamlid de wenkbrauwen optrok, een ander teamlid van hem afdraaide en meer van die signalen. De spanning was om te snijden. Maar hij had het niet door.

Gelukkig gaf één van zijn team aan dat dit kwetsend bij hem overkwam.

Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen. Zo heeft Hans zich daarna heel kwetsbaar opgesteld; gaf aan dat hij dit vaker doet en dit ook echt niet meer wil (hoe knap is dit!). Samen hebben ze mooie afspraken gemaakt over hoe ze het team en Hans kunnen helpen dit te voorkomen.

En ja er is moed voor nodig!

Om je kwetsbaar op te stellen is moed nodig. Het is geen trucje, geen vaardigheid, het is iets wat je doet. Zonder bijbedoelingen, zonder macht, gewoon omdat dit puur is.

Ik zie gelukkig dat het al een stuk beter is in meer en meer teams. Helemaal als je bedenkt dat het onwijs belangrijk is.
Voor de mannen onder ons weet ik uit eigen ervaring dat het juist wordt benadrukt: je moet sterk zijn, je moet besluiten nemen, niet je zwakke kant laten zien!

Maar ook voor de vrouwen geldt dit. Misschien wel zelfs meer.
Als je je kwetsbaar opstelt dan geldt dat in de ‘normale wereld’ als zwakte. Als falen. Gevoel van schaamte kan optreden. Dit is natuurlijk niet bevordelijk voor jouw prestatie en je team. De Veiligheid is in gevaar.

Brené Brown, professor University van Houston heeft hier jaren onderzoek naar gedaan. Ze is de expert op het gebied van schaamte en kwetsbaarheid. Haar boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ is een bestseller. En behalve dat is ze bekend van haar befaamde doorbraak bij TedX.

En hier ligt juist een belangrijke sleutel

Want je bent sterk vanuit je kwetsbaarheid. Kijk maar eens om je heen. Wie zijn nu het meest echt, meest puur en het mooist? Als je de moed hebt om je kwetsbaarheid te durven tonen, ben je juist sterk. Echter en meer puur.

Als teamleider, teamcoach of als teamlid is het mede je taak en je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de veiligheid in het team wordt vergroot zodat iedereen meer en meer van zichzelf laat zien.

Belangrijk hierin is dat:

  • Iedereen mee doet
  • Jezelf kwetsbaar opstelt
  • Signalen oppakt daar waar de veiligheid in het geding is.

Je zult verbaasd zijn hoe mooi het kan gaan worden!

Stretch jezelf.
Ik vind het spannend en ik doe het toch…

Oh ja, ook wetenschappelijk is het bewezen dat in een veilig team meer en betere prestatie geleverd worden.
Maar dat is bijzaak, toch?

Stephan

————————————————————————————————————————————–

Heb je de V6 teamscore card al gedownload? En belangrijker nog, ingevuld?


Reacties
Categorieën