Hoe weet je dat het in jouw team veilig is?
22 januari 2018 
2 min. leestijd

Hoe weet je dat het in jouw team veilig is?

In de vorige blog hebben we het gehad over waarom het creëren van psychologische veiligheid voor jouw teamleden zo belangrijk is en wat het oplevert. 

In deze blog leer je om te herkennen dat het in jouw team veilig is.

Hoe weet je dan dat het in jouw team Veilig is?

Tja, dat is geen gemakkelijke vraag. Alhoewel…

Voor de meeste teams geldt dat de sfeer over het algemeen best wel goed is. Dat blijkt uit de ongedwongen sfeer, de geanimeerde gesprekjes en het regelmatige gelach wanneer de teamleden ‘vrij’ met elkaar in gesprek zijn. In sommige teams is het gevoel van onveiligheid bijna direct voelbaar.

Pas als we aan het werk gaan en het erop aankomt, bijvoorbeeld omdat het team een lastig besluit moet gaan nemen, of wanneer er problemen moeten worden opgelost, worden de eerste signalen van psychologische onveiligheid zichtbaar:

  • mensen worden afgekapt
  • een paar mensen zijn veel aan het woord
  • niet iedereen wordt betrokken of gehoord 
  • er ontstaan onuitgesproken spanningen 
  • mensen haken af
  • besluiten worden doorgedrukt.
  • er worden grapjes gemaakt ten koste van anderen
  • er wordt (negatief) gesproken over iemand die er niet is
  • iemand die zich kwetsbaar opstelt krijgt dit later als een boemerang terug
  • er vallen stiltes

The A word….

Aiiiii, dat woord wilde ik juist niet benoemen, maar het is er al uit voordat je het weet. Het ligt er nu, dus kan ik er maar het beste gebruik van maken.

Dat gevoel van angst is niet fijn. Angst om te falen, angst om ruzie te krijgen, angst om er niet bij te horen, angst om niet de beste te zijn, angst om… er zijn er veel.

Angst is zoals wel eens gezegd wordt… ‘een slechte raadgever’. Dat klopt én ook weer niet. Het is een gevoel. En gevoel is er. Het is een signaal, dat er iets aan de hand is.

En die angst, klein, heel klein, of groter, dat is een raadgever. Waarom wil, kan, zal ik me niet kwetsbaar opstellen? Heeft dat met mezelf te maken? (99% van de gevallen, maar dat weer terzijde) Of is er een onveilige situatie in mijn huidige omgeving? Is het mijn leidinggevende, mijn collega’s, mijn opdrachtgever, mijn werknemers, eerdere ervaringen….

Bij angst (onveiligheid dus) zijn er 3 reacties:

  • Vechten (fight): agressief, grapjes, pesten
  • Vluchten (flight): weggaan, wegdraaien, ander onderwerp overgaan
  • Vriezen (freeze): stilte, mond houden

Met bovenstaande signalen en 3 verschillende reacties kun je veiligheid of angst in jouw omgeving in ieder geval herkennen. Daar gaat onderstaande opdracht over.

Opdracht

Mooi, nu is het aan jou. Check voor jezelf eens, want waar merk jij waar er geen of juist wel Veiligheid is. Wat zie je, wat hoor je om je heen?  En hoe doe jij dat, durf jij je helemaal kwetsbaar op te stellen? Of juist niet? En bij wie wel, en bij wie niet?

De volgende keer ga ik je wat vertellen over hoe je de Veiligheid zou kunnen vergroten. Tot snel en veel Veiligheid!

Gratis V6 Team Score Card

Wil je ook weten wat de andere succesfactoren zijn en hoe jouw team ervoor staat?

Download gratis de Victory 6 Team Scorecard en weet binnen 10 minuten op welk level jouw team werkt en (dus ook) presteert!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen