Goede relaties met je teamleden: (alweer) een gratis managementtool!
09 april 2018 
2 min. leestijd

Goede relaties met je teamleden: (alweer) een gratis managementtool!

Een bedankje voelt goed, zoals we in de blog  teamspirit bouwen; een gratis management tool over teamspirit hebben geschreven. Het is een onderschat gratis managementtool en dat is ook in de reacties op deze blog te lezen.

Naast een bedankje is een volgend gratis management tool:

Neem mensen apart! Geef iemand aandacht en erkenning in een 1 op 1 gesprek.

Druk druk druk

Wat wij vaak zien is dat managers te weinig tijd nemen voor hun medewerkers. Niet omdat ze dat niet willen – integendeel – maar omdat ze te druk zijn met bijvoorbeeld reageren op allerlei e-mails met verzoeken en deadlines, veel vergaderingen, politieke spellen, reageren op ad hoc verzoeken van hun leidinggevenden, onduidelijke visie van de top en vele andere zaken die wij bijna dagelijks horen.

En het hoeft echt niet zo te zijn. Dat weten wij uit eigen ervaring en gelukkig zien we ook steeds meer voorbeelden van bij mensen die wij getraind of gecoacht hebben.

Het levert mooie dingen op

Als je wel regelmatig de tijd neemt voor deze soms spannende en vaak mooie 1 op 1 gesprekken, sla je hiermee vele vliegen in 1 klap:

  • je komt tegemoet aan belangrijke waarde: voor veel mensen die wij spreken in onze trainingen en coaching is erkenning of waardering een belangrijke waarde.
  • je hebt een mogelijkheid om te bespreken wat er in jullie team of organisatie gaande is
  • je kunt bespreken welke talenten of vaardigheden van jouw medewerker kunnen bijdragen aan een bepaald project of specifieke klant
  • je hebt de mogelijkheid vragen te stellen
  • als je goed luistert, hoor je informatie die jou nog meer te weten laten komen over jouw medewerker waardoor je in de toekomst nog makkelijker contact kunt maken
  • je bent bezig met een activiteit in de Zone (zeer belangrijk, niet urgent) en je zult je voldaan voelen

Redenen genoeg om op deze simpele manier jouw relatie met medewerkers (maar het kan natuurlijk met iedereen!) te verbeteren.

Stel dat je dit leest en nog steeds denkt: “Dat is heel mooi en het zal zeker werken, maar ik heb hier echt geen tijd voor!” dan is het tijd om jouw leiderschap te nemen en om te bepalen waar het voor jou echt om gaat, wat echt belangrijk is.

Dit kan op vele verschillende manieren.

Soms is het een simpele agenda analyse of het combineren van verschillende dingen: samen lunchen (je zult ook even moeten lunchen, toch?) of bij goed weer een wandeling maken, werkt ook prima: goed gesprek, even buiten geweest en in beweging!

Soms heb je echt te werken aan het veranderen van jouw overtuigingen:  ik kan het toch niet veranderen, iedereen werkt zo, het hoort erbij.

Of het leren van bepaalde vaardigheden die wij in ons Leiderschapsprogramma voor (Project) Managers hebben verwerkt.

Wat kun je hiermee doen? Plan een gesprek nog deze week met iemand uit jouw team of afdeling en ga het gewoon aan! Beschrijf in een reactie jouw ervaringen. Leuk voor anderen om van te leren en tips te krijgen van ons als je dat wilt! Veel succes en vooral veel plezier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen