teamspirit bouwen: gratis management tool
25 januari 2011 
0 min. leestijd

teamspirit bouwen: gratis management tool

Een welgemeend ‘dank je wel’ kost niets en heeft net zoveel effect als een bonus. Misschien zelfs wel meer.

Dit is een van de conclusies uit een onderzoek gedaan door Forbes over het bouwen aan teamspirit.

Bedanken of complimenten geven kan heel effectief zijn en is misschien wel het minst gebruikte gratis management tool onder leidinggevenden. En als je aan mensen vraagt wat zij echt belangrijk vinden in hun werk – je vraagt ze naar hun waarden – dan wordt waardering of erkenning vaak geantwoord. Blijkbaar is het niet zo gemakkelijk om complimenten te geven.

Zodra wij tijdens teamtrainingen merken dat gebrek aan erkenning of waardering een thema is, besteden wij hier extra aandacht aan. Bijvoorbeeld door het maken van een “complimenten muur”.
Een andere oefening is: een A4 tje bij iedereen op de rug plakken waar talenten of complimenten op gezet worden door collega’s. Het is vaak een mooi moment in de training wanneer iedereen hardop aan de rest van het team zijn of haar complimenten benoemt.
Soms zijn cursisten tot tranen geroerd omdat zij er door het doen van deze oefening achter komen dat zij überhaupt geen complimenten geven. Niet op het werk, en ook niet in hun privéleven aan hun partner of hun kinderen.

Je voelt de vraag natuurlijk al aankomen en waarschijnlijk heb je hem jezelf allang gesteld: wanneer heb ik voor het laatst iemand een compliment gegeven?

Reacties vinden wij altijd leuk! Het kan hieronder

Over de schrijver
Edo
Door

Edo

op 25 Jan 2011

Wat een leuk stukje. Het werkt echt

Marc Oosterkamp
Door

Marc Oosterkamp

op 01 Feb 2011

Een compliment is een cadeautje dat je mag geven. Een storting op de emotionele bankrekening van de ander. Helaas vinden veel mensen het ontvangen van deze 'storting' lastig en denkt men dat de ander nu iets terug verwacht. In het westen gaat 'nemen' meestal voor het 'geven'.

Reactie plaatsen