inspirational leadership
Marja den Braber
inspirational leadership
05/18/2011
1 min

zou je een dag vrij willen van jouw probleem?

05/18/2011
1 min

Afgelopen weekend zijn wij drie dagen naar Richard Bandler geweest en wij hadden jullie beloofd daarover te schrijven.

40 jaar ervaring op het podium en dat was te merken. Met welk gemak bespeelt Bandler de zaal en demonstreert hij zijn New Technologies for Human Happiness. “Killer of sacred cows” staat er op zijn visitiekaartje. Heilige huisjes bestaan er niet voor Richard Bandler. Als iemand zou zeggen: “Dat duurt 20 jaar”, zegt hij: “Dat kan ook in 20 minuten.”

En dat wordt snel duidelijk als je naar Richard Bandler luistert. Hij provoceert graag en heeft niet veel goede woorden over voor bijvoorbeeld psychiaters en psychologen. Hij is zelf ook psycholoog trouwens.

Vooral de lange therapeutische trajecten vindt hij een grote ergernis. Het belangrijkste wat hij mist bij deze behandelingen is een duidelijk doel. Wat willen zij met hun client? Zelf denk ik dat deze beroepsgroepen wel degelijk hun doelstellingen hebben, alleen Richard Bandler heeft onrealistische doelstellingen en dat maakt het nou echt leuk en interessant! Hij wil iemand niet alleen uit een inrichting hebben – waar ze al vele jaren doorbrengen – na 1 behandeling, maar het liefst ook dat ze na een week weer een baan hebben. Hij is al vele uitdagingen op dit gebied aangegaan met uitzonderlijke resultaten en uiteraard mooie verhalen hierover. Heel veel verhalen.

Zou je een dag vrij willen van jouw probleem? En vertel mij dan eens wat ik precies moet doen en denken om jouw probleem te hebben? Dat zijn echt interessante vragen om mensen behoorlijk in verwarring te brengen en daarmee een opening te bieden.

En op de vraag waarom mensen überhaupt problemen hebben of waar ze vandaan komen, heeft hij ook een zeer interessante kijk: Problemen ontstaan ten eerste omdat je geboren wordt en ten tweede omdat mensen te veel tijd hebben.

Zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Stephan heeft een mooie mindmap gemaakt als samenvatting. Klik op onderstaande link om de mindmap te bekijken.

NLP New Technologies For Human Happiness

Wat zijn de belangrijkste inzichten en dingen die wij weer geleerd hebben?

  • Je moet een missie hebben, een duidelijk beeld van jezelf over wie je wilt zijn en wat je wilt doen: You need to tell your unconsious where you wanna go!
  • Door de dingen die je vandaag doet word je vandaag een beter mens of een slechter mens. Je blijft niet hetzelfde!
  • Veel lachen: als je je niet goed voelt (stemming) hoe kun je dan verwachten dat je goede beslissingen neemt. Zit wat in, nietwaar? Dus eerst in een goede stemming!
  • Herhaling van simpele technieken om goede stemmingen te versterken en te verankeren
  • De invloed die jij hebt op anderen en hoe die nog effectiever in te zetten.

En natuurlijk dat het heerlijk is om te leren!

Reacties
Categorieën