zonde van je tijd om een boek te lezen....
26 mei 2011 
1 min. leestijd

zonde van je tijd om een boek te lezen....

Ik kocht mijn eerste boek over Leiderschap in Singapore, waar ik zo’n 20 jaren geleden woonde en werkte. Dat heeft mijn leven absoluut veranderd. Boeken over dit onderwerp in Nederland waren toen nauwelijks te verkrijgen, alleen in het Engels.

Mijn eerste baan was dan ook een super leuke baan en wel direct leiding geven, alleen had ik dat nog nooit op mijn opleiding gekregen. Dus ben ik op onderzoek gegaan bij de boekenwinkels en die stonden vol met leiderschapsboeken en managementboeken.

Mijn eerste boek dat ik in Singapore had gekocht was ‘The One Minute Manager’ van Kenneth Blanchard. Een prachtig verhaal (vind ik nog steeds!),  zodat ik het heel snel en gemakkelijk kon onthouden en gebruiken. Ik gaf toen voor het eerst leiding, maar het leidinggeven en communicatie hebben ze me nooit tijdens mijn studie geleerd. Dus hoe doe je dat? Ik had het boek in één avond (en adem) uit en kon niet wachten tot de volgende ochtend, ik ga ‘The One Minute Manager’ in de praktijk brengen! Ik was vroeg wakker, als eerste op het werk en direct uitproberen op het team en merkte al snel dat het me handvatten gaf om gemakkelijker leiding te geven. Natuurlijk ging het in het begin niet altijd even gemakkelijk, maakte mijn eigen interpretatie ervan en werd het al snel mijn ding. En het allerbelangrijkste nog, ik werd zo enthousiast en geïnspireerd dat ik van alles ben gaan lezen over leiding geven, communicatie en invloed wat er maar los en vast zat.

Ik ging helemaal los en heb heel veel boeken gelezen, bestudeerd en de tips die mij aanspraken direct in de praktijk gebracht. Het is mijn levenslange universiteit op het gebied van Leiderschap en Persoonlijke en Zakelijke Ontwikkeling.

Natuurlijk is er onwijs veel te lezen over leiderschap en ik hoor ook vaak dat mensen veel lezen, maar het is net als je een training of workshop volgt, het gaat erom wat je ermee doet, toch?

Een groot verschil ben ik gaan maken toen ik had besloten om niet de boeken te gaan lezen, maar om de boeken te gaan bestuderen. Het is dus mijn opleiding! En behalve dat, het ook direct in praktijk te brengen.
Ik maak van elk boek dat ik lees een samenvatting op 1 A4tje, daardoor moet ik beknopt weergeven wat ik leer en pas de tips direct in mijn werk en privé toe. Dat doe ik continue, en elke dag een stapje.

Het is zonde van je tijd als je een leiderschapsboek leest, een training volgt en dat vervolgens niet gebruikt, toepast en verbetert. Dan kun je het net zo goed niet doen.

Leer vanuit het leiderschapsboek en presteer!

Welk super leuk leiderschapsboek heeft jou enorm geinspireerd?

Over de schrijver
Viviane Rose
Door

Viviane Rose

op 07 Jun 2011

Kan geen leiderschapsboek herinneren te hebben gelezen, wel genoeg boeken en ‘leiders’ die me hebben geinspireerd en informatie hebben gegeven om een betere activist te worden. Groet, Viviane Rose ARTIST: activist / performer / poet

Greenhart
Door

Greenhart

op 07 Jun 2011

Super Viviane! Ben reuze benieuwd welk boek of welk persoon je de meeste inspiratie heeft gegeven! Veel groeten, Stephan

Reactie plaatsen