teamcoaching
Marja den Braber
teamcoaching
03/13/2018
2 min

Welke rollen vervul jij in jouw team?

03/13/2018
2 min

Als je kijkt naar de rollen die jij hebt in jouw leven, kom je al heel snel op een hele lijst.

Jouw functie, teamleider, projectleider, manager, medewerker of CEO. Maar ook zoon, dochter, echtgeno(o)t(e), wellicht vader, moeder, vriend of vriendin, soul mate, partner, voetballer, zeiler, hockeyer, yogi. Zoals ik al zei, een hele lijst!

Om zoveel rollen goed te vervullen, is vaak een hele klus. En dan vragen wij teams met wie we aan het werk zijn, naar nog meer rollen:-) Je hebt een functiebenaming op jouw visitekaartje staan, maar van welke andere talenten kan jouw team ook nog gebruik maken en hoe noem je die rol?

Een SLIM team

Zo ontstond in een teamsessie een SLIM team: een stimulator, een leider, een innovator en een mediator.

En in een andere sessie:

  • een pater familias
  • een ankervrouw
  • een navigator
  • een eager beaver

Deze rol heeft een grote betekenis

Als je bekend bent met de Logische Niveaus van Gregory Bateson en Robert Dilts dan snap je dat deze rollen van grote betekenis zijn.

Gregory Bateson was een Brit die leefde van 1904 tot 1980. Hij was een antropoloog oftewel een gedragswetenschapper. Hij ontwikkelde een model om mensen bewust te maken van wat je doet, wat je kan, wat je wil en wie je is. Robert W. Dilts wikkelde het model verder uit tot wat het nu is.

Achterliggende Theorie Logische Niveaus

Bateson stelde vast dat er een aantal neurologische niveaus is waarop mensen functioneren. Robert W. Dilts ontwikkelde op basis van dit gegeven zijn model Logische Niveaus in Verandering. Bateson gaat ervan uit dat mensen gedrag laten zien dat past in de omgeving waarin zij zich bevinden. Dat gedrag wordt niet alleen beïnvloed door die omgeving, maar ook door innerlijke factoren. Wat je kunt, hoe je over iets denkt, wie je bent, en de ‘opdracht’ waarmee je op aarde rondwandelt, bepalen in hoge mate wat je doet. Door deze bewustwording groei je in persoonlijkheid.

Het is als het ware een reflectiehulpmiddel op je gedrag.

Bateson verdeelt het gedrag in 6 niveaus

  1. Omgeving
  2. Gedrag
  3. Vaardigheden en kwaliteiten
  4. Waarden en overtuigingen
  5. Identiteit
  6. Doel en Missie

De oefening die we in deze blog beschrijven over jouw rol in het team , jouw andere rol dan je functie gaat over het niveau Identiteit. Het gaat om een verankering op het 1 na hoogste niveau Identiteit. Want hoe gedraag je je als pater familias of als ankervrouw? Reken maar dat dit een positief effect heeft op het gedrag van iemand.

We act consistent with how we define ourself!

Wat is jouw rol in het team? Of wat zou jouw rol kunnen zijn? En wat voegt dit toe aan het team?

Als je het niet direct weet, vraag het je collega’s! Of beter nog doe dit  met jouw hele team.

Kunnen we jou ergens mee helpen?

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet schrijven we daar een artikel over.

6 succesfactoren voor topteams

Er zijn in de literatuur 6 succesfactoren te vinden die onomstootbaar aantonen dat er een lineair verband bestaat tussen het niveau van teams en resultaten.

Teams op een hoger level –> meer resultaten.

Gratis V6 Team Score Card

Download gratis de Victory 6 Team Scorecard en weet binnen 10 minuten op welk level jouw team werkt en (dus ook) presteert!

 

Reacties
Categorieën