Wat te doen als jouw manager zich teveel met jouw project bemoeit?
21 oktober 2015 
1 min. leestijd

Wat te doen als jouw manager zich teveel met jouw project bemoeit?

Elke week behandelen we een vraag die we van Project Managers ontvangen of die uit gesprekken komen.

Deze week gaat de vraag over de bemoeienis met jouw project. En dan de bemoeienis waar je niet echt op zit te wachten :-). Want wat doe je als jouw manager of leidinggevende zich te veel en te vaak met jouw project bemoeit? Dat is voor deze week de vraag die wij binnenkregen. En zeker niet alleen van deze Projectleider :-)

“Ik ben Projectleider, maar mijn manager zit constant in mijn project te sturen. Telkens krijg ik nieuwe opdrachten en richtingen, ik word er zenuwachtig van! En zo krijg ik geen grip op mijn project. Wat kan ik doen?”

Kijk snel naar de aflevering van deze week:

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij als jouw manager zich steeds met jouw project bemoeit? Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Dus laat ons en jouw collega Project Managers weten wat jij doet om als je ‘last’ hebt van jouw leidinggevende.

Delen? Heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden? Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Over de schrijver
Frans Vrijmoed
Door

Frans Vrijmoed

op 30 Jan 2018

Als jouw manager ingrijpt namens de stuurgroep dan kun je elke ingreep, ook het veranderen van resources, beschouwen als een change en zowel project plan, business case, risk register als benefit review plan zo nodig daarop aanpassen en voorleggen aan de stuurgroep of change authority ter goedkeuring. Zo help je hem/haar bewust te maken van de gevolgen van zijn/haar ingreep. Maak het niet tot een frustratie, zie het als gewoon werk. Changes are part of the job. Als de manager niet namens de stuurgroep acteert, vertel hem/haar dan vriendelijk maar resoluut dat je als pm werkt voor de stuurgroep en dat de ingreep via de stuurgroep of een eventuele change authority kan lopen. Toon jezelf bereid om zelf de ingreep formeel voor te dragen namens de manager. Als een ingreep van 'buiten' een voldongen feit is dan kan het naast een change ook een issue zijn wanneer het de tolerance levels bedreigt. Dan registreer je dat zo en vermeld de oorzaak zodat duidelijk is wat de oorzaak is van de verandering in het project. Zodra de manager de gevolgen ziet in alle transparantie, kan dat helpen voor weloverwogenheid. Als de manager je vraagt om minder formeel te doen ('dit kan toch wel even tussendoor?') Dan zeg je dat dat helaas niet kan ivm de pm verplichting om 'scope creep' te voorkomen. Gebruik de kracht, de vriendelijkheid (senioriteit) en de verantwoordelijkheid van de PM.

Reactie plaatsen