wat heb ik NU gezegd???
14 oktober 2010 
1 min. leestijd

wat heb ik NU gezegd???

Wat heb ik NU gezegd???

Je zit in een belangrijke vergadering en er moet gestemd worden over een belangrijke beslissing. Je bent het absoluut niet eens met het voorstel. Dit moet er volgens jou echt niet door komen. Je vindt het een hele slechte beslissing. De senior ervaren voorzitter besluit na een lange discussie een rondje te gaan stemmen en begint met de eerste, wat de grootste voorstander blijkt te zijn en gaat zo het rondje af, waarbij jij deze ronde de stemming afsluit. Voordat je het zelf in de gaten hebt is de vergadering alweer voortgezet en gaat het over het volgende onderwerp. Verbaasd, vertwijfeld en ontgoocheld zit je wat na te staren. Heb ik nu toch ja gezegd…?

Hoe zit dat nu met groepen?

Veel verschillende onderzoeken tonen aan dat ons gedrag voor een groot deel -misschien wel 95 – 99%- onbewust is. In verander trajecten en in marketing wordt veel gebruik gemaakt van het feit dat de kracht van groepsgedrag enorm groot is!
Wij willen dan ook graag bij een groep horen, dit schijnt zelfs belangrijker te zijn dan de beloning die we ontvangen. We willen dan ook heel graag geliefd zijn, aardig gevonden worden en volgen de groep dan ook gewillig, zelfs als we niet geloven wat de de groep zegt! De sociale druk voelen we blijkbaar.

Solomon Asch, een wereld bekende Gestalt psycholoog heeft met zijn experimenten aangetoond dat sociale druk er voor kan zorgen dat personen dingen zeggen die overduidelijk niet correct zijn. Kijk maar eens naar het volgende korte filmpje.
The Asch Experiment

In het begeleiden van onze verander trajecten vinden wij het heel belangrijk dat we de gedachten van iedereen naar boven krijgen. Later in het verander traject zal dit als een versneller de verandering ten goede komen. We laten de personen dan hun gedachten eerst voor zichzelf opschrijven, het vervolgens laten delen met de buurman/buurvrouw om daarna het te delen met de groep. Wij noemen dit de SPS (Single, Pair, Share) methode. Een super veilige manier om het individu zoveel mogelijk in een groep naar boven te laten komen.

Dus je zit nog in die vergadering en je bent aan de beurt. Wat zeg je? Of je bent die voorzitter, wat doe je? Of je bent een teamlid, wat doe je? Je bent in ieder geval er nu bewust van geworden, toch?

Follow the Group!

Over de schrijver
Tweets that mention Wat heb ik NU gezegd??? « Greenhart -- Topsy.com
Door

Tweets that mention Wat heb ik NU gezegd??? « Greenhart -- Topsy.com

op 15 Oct 2010

[...] This post was mentioned on Twitter by Stephan Scholten, Marja den Braber. Marja den Braber said: Wat heb ik NU gezegd??? : http://wp.me/pKSk9-15 [...]

Reactie plaatsen