time leadership
Marja den Braber
time leadership
02/15/2011
2 min
0

waaraan besteed ik mijn tijd?

02/15/2011
2 min
0

Het onderwerp van deze week houdt verband met vorige week. Waar zit jij in jouw levensbus? De kans is groter dat je jouw tijd besteedt aan zaken die echt van belang zijn als je voor in de bus zit achter het stuur. Het is echter een zeer interessante vraag om ook aan de hand van een ander model te bespreken.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het kwadrant van Eisenhower, waarbij belang en urgentie van activiteiten tegen elkaar wordt afgezet. Stephen Covey gebruikt dit model bij zijn time management theorie in de vorm van een kwadrant.
Wij gebruiken hier een vergelijkbaar model in de vorm met cirkels of metaforisch een dartboard (Tony Robbins). Het blijkt voor onze hersenen veel gemakkelijker te zijn om met een symbool te werken dan met een kwadrant.

In het model zie je vier ringen:

De buitenste ring (4) is de ring van Afleiding. Activiteiten die niet belangrijk zijn en ook niet urgent. Het kan ontspanning zijn: een film kijken of een tijdschrift lezen. De grote valkuil van deze ring is echter dat dit ook de activiteiten die we meestal ondernemen als we zoveel stress hebben dat je gewoon wilt weg wilt. Escape! Dingen waarbij je niet hoeft na te denken. Naar tv kijken zonder dat je echt kijkt, eten of drinken zonder dat je echt honger hebt. Het is belangrijk om bij deze ring voor jezelf te bepalen welke dingen jij doet die in deze ring thuishoren. En je daarbij de vraag te stellen of dit ontspanning is of te veel stress. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar de hoeveelheid tijd die je hier doorbrengt.

De ring daarna (3) is de ring van Misleiding. Activiteiten die niet belangrijk zijn en wel urgent. Vaak gaat het erom dat deze activiteiten urgent gemaakt worden. Als je de tijd zou nemen om even stil te staan bij deze activiteiten, kom je erachter dat ze niet echt bijdragen aan jouw gewenste resultaten of doelen. En toch laat je je misleiden door iemand anders urgentie of doordat je zelf denkt dat je al deze dingen moet doen en daarom niet aan de belangrijke zaken toekomt. Je maakt wel veel to do lijsten en je wijkt er steeds van af. Je bent jezelf voor de gek aan het houden!

De volgende ring (2) is de ring van Eisen. Activiteiten die belangrijk zijn en urgent. Dit is een ring waar heel veel van ons te veel tijd doorbrengen. We kunnen niet alles in ons leven plannen en voorzien. Sommige activiteiten zijn daadwerkelijk belangrijk en urgent. iemand krijgt een hartaanval, een kind dat zich bezeert. Dan heb je direct actie te ondernemen. Veel andere activiteiten komen hier vooral terecht omdat je ze eerder (toen ze ook al belangrijk waren en nog niet urgent) nog niet hebt gedaan. Als je maar lang genoeg wacht, wordt er van alles opeens urgent. Nog een belangrijk issue om is: als je geen plan hebt voor jezelf word je onderdeel van iemand anders zijn of haar plan. EN iemand anders zijn of haar urgenties: Ik moet het vanmiddag hebben. Komt die opmerking je bekend voor!

De middelste ring (1) is de bull’s eye, de ring van Voldoening: Activiteiten die zeer belangrijk zijn en niet urgent. Hier wil je zoveel mogelijk van je tijd doorbrengen. Dit zijn die activiteiten die je uitvoert waar je een goed gevoel aan overhoudt. Je bent bezig met wat echt belangrijk is: een goed gesprek met je nieuwe collega, plannen, lezen, reflecteren, sporten, tijd door brengen met je geliefden of goede vrienden, werken aan een (nog niet urgent) project waarvan je denkt dat dat je business in de toekomst echt beter wordt! Voldoening is het sleutelwoord.

Een lang stuk deze week met veel hele essentiële vragen. Waar word je je bewust van en wat ga je wellicht anders doen. Laat het ons weten door te reageren op deze blog. Dat vinden wij leuk en je krijgt zeker reactie!

Reacties
Categorieën