personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
01/31/2012
1 min

waar ben jij trots op?

01/31/2012
1 min

Een paar jaar geleden stond ik samen met al mijn collega’s met een glas Prosecco in de hand klaar om te gaan luisteren naar de afscheidsspeech van onze vertrekkende directeur. Na jaren aan het hoofd van zijn familiebedrijf te hebben gestaan was het nu tijd om het stokje aan de volgende generatie over te dragen. 

Voor hem zeker geen makkelijk moment en wij waren benieuwd in welk vat hij zijn speech zou gaan gieten. Dat het geen langdradig verhaal zou worden werd al snel duidelijk want hij had maar een aantal steekwoorden op papier staan. Maar dat het zo een emotionele speech zou worden hadden wij niet verwacht!

Wat wordt de inhoud van je laatste speech als werkende man? En hoe doe je dat als je een man bent met een hart van goud maar wel van weinig woorden? Hij had hier een briljante manier voor gevonden: Op het moment dat hij met zijn arm ging zwaaien moesten wij in koor roepen: Rob waar ben je trots op? En dan kwam er een opsomming, hij begon bij zijn ouders, ging verder met zijn vrouw en kinderen en uiteraard werden wij ook in de hele lijst genoemd.  En na iedere armzwaai begonnen er bij hem en bij ook ons meer tranen te vloeien, want wat hadden we het zwaar met elkaar… 

Alleen wie noemde hij niet? Je raadt het al, zichzelf! Terwijl hij in al die jaren een fantastisch goed draaiend bedrijf had neergezet. Het ligt niet zo in de aard van de Nederlander om hardop te zeggen waar ze zo goed in zijn. Sterker nog, dit wordt eerder gezien als ongewenst gedrag! Bescheidenheid siert tenslotte de mens.  

Als je aan iemand vraagt waar hij of zij trots op is, dan zie je meteen iemand zijn gezicht opbloeien. Alleen daarom zou het mooi zijn als we dit het veel vaker aan elkaar vragen!  En je zult zien, op het moment dat jij dit aan iemand vraagt, krijg je een opsomming van: mijn partner, mijn kinderen, huis, baan, mooie auto, fantastische boot. Bijna niemand zal zichzelf spontaan aan dit lijstje toevoegen. Vraag dan eens door: wat heb jij gedaan waarvan je denkt ! wow, dat heb ik even goed gedaan, hier ben ik super trots op!  

Of vraag het jezelf eens! Waar ben jij trots op? Zeg het eens hardop. Of nog beter, schrijf het op! Misschien wel hieronder…….

Reacties
Categorieën