personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
06/23/2016
2 min

Waar ben jij nu eigenlijk als Project Manager echt verantwoordelijk voor?

06/23/2016
2 min

Deze week een vraag van een collega Project Manager die je maar zo kunt herkennen! Waar ben je eigenlijk verantwoordelijk voor. En tegelijk is natuurlijk ook een belangrijke vraag: Waar word jij eigenlijk precies op afgerekend?

“Ik ben Project Manager en krijg daarnaast meerdere taken toebedeeld. Deze zijn niet project gerelateerd en houden me van mijn werk af, sterker nog, het slurpt tijd van mijn echte werk. Wat kan ik doen?”

Kijk snel naar de aflevering van deze week:

Hoe zit het precies?

Ok, je hebt een belangrijk project, want daar wordt je op afgerekend en daarnaast propt men er nog meer taken bij waar je misschien of misschien niet op afgerekend wordt en je vraag is, hoe ga ik hiermee om?

Laatst stond ik (Stephan) op het perron op de trein te wachten. Er kwam iemand aanlopen die een hond aan de lijn had. De hond piepte, blafte en trok hard aan de riem, zijn baasje strompelend achter hem aan. Het baasje was er maar druk mee en keek me aan met een soort verontschuldigend gezicht.

Lekker dan….

Als meerdere zaken jouw aandacht nodig hebben , kun je geen focus aanbrengen. En dat is eigenlijk niet volledig aanwezig zijn en niet aanwezig zijn is je werk niet goed doen. En dus loopt jouw project gevaar. Is er kans dat jouw project faalt.

Focus is key

Dus focus is key. Maar ja, je hebt toch ook de andere taken te doen…
Tijd is gelimiteerd en daarom loop je vast.
Het is als het baasje met de hond. Wie is nu hier de baas? Het baasje of de hond? Wie neemt nu echt de leiding? Soms heb je het niet eens door en laat je je leiden. En hier gaat het om. Who is in charge?
Start met het belangrijke eerst. Dit heb je elke dag voor jezelf te checken. Leef en werk bewust, zorg ervoor dat je goed weet wat je moet doen.
Bijzaken zijn bijzaken, zet dit in aparte blokken in je agenda. Nog beter is om te kijken of je dit niet kunt delegeren. Zo niet, dan nog eens proberen, want dat scheelt het meest. Wees de meest effectieve Project Manager ever!

Onze Tips en Tricks op een rijtje:

  1. Focus je op het belangrijkst, dus belangrijkst het eerst
  2. Maak de bijzaken zichtbaar in blokken of liever nog delegeer
  3. Neem echt de leiding

Jij hebt het te doen.

Hoe doe jij dat?

Hoe ga jij ermee om als je naast je project ook andere werkzaamheden krijgt toebedeeld die jou afhouden van jouw project resultaat? Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Delen heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden?  Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

Kunnen we jou ook ergens mee helpen?

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Reacties
Categorieën