inspirational leadership
Marja den Braber
inspirational leadership
06/28/2011
1 min

tips voor leidinggeven bij zwaar weer!

06/28/2011
1 min

Dit leek me wel een toepasselijk onderwerp voor vandaag. De voorspellingen voor vanmiddag gaan over onstuimig weer: onweer, windstoten, wateroverlast en hagel.

Hoe doe je dat eigenlijk met leidinggeven bij zwaar weer. Als zaken op jouw afdeling of binnen jouw project lekker lopen, ach, dan gaat het wel goed met leidinggeven. Hetzelfde geldt voor het omgaan met mensen. Met sommige mensen gaat dat gewoon makkelijk. Daar kun je het goed mee vinden. Die vinden dezelfde zaken belangrijk, tenminste dat denken we. Of zijn van dezelfde dingen overtuigd. Daar kun je gewoon goed mee door een deur.

En het is ook belangrijk – misschien nog wel belangrijker – wat je doet, in de situaties dat het minder goed of makkelijk gaat, met mensen met wie je helemaal niet door een deur kan: Leidinggeven bij zwaar weer. Hoe doe je dat?

In deze blog willen we je een paar tips geven die vooral te maken hebben wat je van te voren kunt doen, voordat je in een situatie terechtkomt of met iemand een gesprek hebt van wie je weet dat het niet gemakkelijk klikt.

Het gaat om het stellen van 5 vragen aan jezelf waarbij je rustig over de antwoorden nadenkt en daarna de tijd neemt om ze op te schrijven. Wees zo eerlijk mogelijk, dat helpt je het meest.

  1. Wat zijn jouw gedachten over de situatie?
  2. Wat zijn jouw gedachten over deze persoon?
  3. Wat is jouw gewenste uitkomst?
  4. Waarom is dit belangrijk voor jou?
  5. Wat kan ik allemaal doen?

Onderzoek de antwoorden eens. De kans is groot dat je over iemand met wie je niet goed door een deur kan minder positieve gedachten hebt, toch? Wat gebeurt er met jouw stemming op het moment dat je onbewust deze gedachten hebt over deze persoon. In hoeverre is je focus gericht op het kunnen begrijpen van de gedachten van deze persoon?

Het mooie van deze voorbereidende oefening is dat je jouw gedachten bewust hebt gemaakt. Daarmee heb je de mogelijkheid voor jezelf gecreëerd om andere gedachten over die situatie of persoon te hebben. Positieve gedachten die constructiever zijn om jouw gewenste uitkomst te bereiken. Jij creëert immers zelf jouw eigen gedachten. Waarom dan geen gedachten die jou ruimte geven, die veel meer mogelijkheden bieden!

Als je vandaag een gesprek hebt, stel jezelf dan deze 5 vragen en laat ons weten hoe het gesprek is verlopen!

Reacties
Categorieën