tijd voor jezelf, tijd om te denken
08 maart 2010 
0 min. leestijd

tijd voor jezelf, tijd om te denken

Ik las vandaag over een onderzoek waarbij management trainees van een bedrijf gevraagd werd om twee weken lang elke werkdag 1 uur alleen door te brengen. 60 minuten “managed solitude” te gebruiken om na te denken over de zaken die spelen, om volgende stappen te bepalen, om overwogen besluiten te nemen, om te reflecteren. Na die twee weken gaf elke trainee aan dat het de meest productieve tijd was geweest!

Wij vinden dat reflectietijd of tijd om na te denken een voorwaarde is voor goed leiderschap. Zin om zelf zo’n experiment aan te gaan? Besluit vandaag om de komende twee weken elke dag 30 minuten helemaal alleen door te brengen. Wij horen heel graag je bevindingen.

Over de schrijver
Cobie
Door

Cobie

op 08 Mar 2010

Beste Marja,Mooie uitdaging, 30 minuten per helemaal alleen door brengen, om te kunnen denken. Die 30 minuten alleen, dat is geen probleem. Wat lastiger is, om die tijd te gebruiken om te denken en dan gaat het, denk ik, om constructief denken. Niet een beetje in het wilde weg denken aan wat er allemaal mis is gegaan en dat soort dagelijkse gedachten. Voor mij betekent dat denken zonder lijnen vast te willen houden, maar meegaan in een soort onderstroom waar zo nu en dan iets uit opplopt. Misschien, als je dat iedere dag doet, dat er dan iets heel moois uit ontstaat, op een gegeven moment.Ik neem de uitdaging aan en je hoort mijn ervaringen.Groetjes, Cobie

greenhart
Door

greenhart

op 09 Mar 2010

Beste Cobie, wat leuk om te horen dat je de uitdaging aangaat. En jouw toevoeging over meegaan in een soort onderstroom waar zo nu en dan iets oppopt is daarvoor zeker een mooie manier. Zelf merk ik dat het mijn hoofd rustiger maakt en dat ik veel makkelijker bij allerlei oplossingen en mogelijkheden kom.Ik hoor graag jouw bevindingen.Hartelijke groet,Marja den Braber

Robin Groeneveld
Door

Robin Groeneveld

op 10 Mar 2010

Hoi Marja,Via Plaxo zag ik dit berichtje staan. Mooi om te zien dat een uur voor jezelf werken en reflecteren zoveel oplevert. Ik vind het leuk om te zien, omdat ik in mijn coachingspraktijk veel bezig ben om leidinggevenden te leren om een evenwicht te vinden tussen het rationele en intuïtieve denken. Meestal houdt dit in dat ze meer rustmomenten moeten inbouwen, waardoor er meer ruimte komt voor het intuïtieve denken. Het sluit ook mooi aan bij een project waar ik net mee bezig ben, met de titel : " Stilte in bedrijven".Warme groet, Robin Groeneveld

greenhart
Door

greenhart

op 10 Mar 2010

Hoi Robin, wat leuk om van je te horen en helemaal leuk dat jij in je coachingspraktijk hier zo mee bezig bent. Nadat ik het boek Adempauze heb gelezen, bouw ik voor mijzelf ook actieve rustpauzes in gedurende de dag. Top zijn die. Veel succes met jouw project!! Hartelijke groet,Marja den Braber

erik
Door

erik

op 12 Apr 2010

klinkt prima. vanuit mijn christenidentiteit wist ik al lanbger dat tijd nemen voor zelfreflectie( en voor mij hoort daar het gesprek en luisteren( zeg bidden) naar God bij) dat dit veel goede dingen oplevert. mooi dat dit wat als nieuw overkomt eigenlijk een eeuwenoud principe is. we komen tot rust als we ontdekken wie we zijn. wat er in ons is. we kunnen m.i. tot nog meer innerlijke rust komen wanneer we dat wat ons dwars zit ook los kunnen laten.wou gewoon ff een reaactie geven die hierbij aansluit. leuke site heb je trouwens. interresante onderwerpen. groet erik

Ivar Sarelse
Door

Ivar Sarelse

op 12 Apr 2010

Leuke stelling en een goede ook nog.Toevallig vanmorgen weer eens het luisterboek "the psychology of achievement" van Bryan Tracy geluisterd in de auto. Hij haalde dit ook aan.Voor wie zijn luisterboek niet kent... Het is de moeite waard in ieder geval.Mvg Ivar

Max Pool d66
Door

Max Pool d66

op 12 May 2010

Hallo, Dagelijks een uurtje voor jezelf kan zeer goed zijn voor je geest. Ik begin meestal door rustig te liggen. Te ontspannen en mijn gedachten vanaf mijn tenen omhoog te laten komen. Hierdoor ontspan ik erg goed. Op het moment dat ik bij mijn hoofd kom ben ik zo rustig dat ik bijna in slaap val. Dat is het moment om heel rustig over de dagelijkse problemen na te denken, over wat er zoal gedaan moet en kan worden gedaan om het doel te bereiken dat ik voor ogen heb. Soms gaat het om hoe te reageren tijdens een veradering en soms gaat het over prive-zaken die blijven liggen. Ben ervan overtuigd dat indien de mensen eens meer tijd voor zichzelf nemen men beter in zijn/haar vel steekt.

alleen zijn « studio perspectief
Door

alleen zijn « studio perspectief

op 16 May 2010

[...] Posted on 12 april 2010 by erik In een onderzoek werd management trainees gevraagd om twee weken iedere dag 1 uur alleen door te brengen. Deze tijd [...]

Robin Groeneveld
Door

Robin Groeneveld

op 27 Aug 2010

Hoi Marja,Ik had je destijds al gemaild dat ik het een mooi onderzoek vond van de managementtrainees die zelf reflectie tijd namen, dit de meest productieve tijd vonden. Zou je voor mij kunnen mailen, waar ik dit onderzoek kan vinden.Hopelijk gaat alles goed met je en ben je nog steeds zo inspirerend bezig met jezelf en je bedrijf.Warme groet,Robin

Greenhart
Door

Greenhart

op 04 Oct 2010

Hoi Robin, een beetje late reactie zie ik op jouw reactie van 27 augustus. Ik heb destijds de naam van de onderzoekers niet opgeschreven. Dus helaas en een late reactie en een antwoord schuldig:-)Hopelijk gaat het jou ook heel goed!veel groeten terug, Marja

Reactie plaatsen