Steeds complexere projecten? Eigenaarschap creëren is de sleutel voor succes!
30 juni 2016 
2 min. leestijd

Steeds complexere projecten? Eigenaarschap creëren is de sleutel voor succes!

Deze week een vraag van een collega Project Manager die steeds meer uitdagingen en afhankelijkheden in zijn projecten krijgt. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn verantwoordelijkheid blijft nemen?

“Ik heb tot nu toe veel projecten geleid. Vaak intern gericht en meer en meer krijg ik te maken met externe partijen. De afhankelijkheid lijkt ook toe te nemen. Ik heb dus minder controle over mijn project. Het duurt langer, het is lastiger, en de stemming wordt er ook niet beter op.
Hoe ga ik hiermee om?”

Kijk snel naar de aflevering van deze week:

Hoe zit het precies?

Ok, je projecten worden steeds complexer en er zijn meer afhankelijkheden die je niet allemaal meer onder controle hebt. Een interessant issue, want vaak zien wij dat project managers nou juist graag controle hebben. Hoe ga je hiermee om. Super dat je die vraag stelt.

Ik (Stephan) herinner me een gesprek van een tijd geleden. Een manager die trots vertelde dat hij korte metten maakte met het eigenaarschap van de heftruck van Willem. Willem eigende zich de heftruck toe, hij was de baas en maakte uit wie en wanneer er op zijn heftruck gereden werd. De manager was er klaar mee en gaf aan dat vanaf vandaag de heftruck van iedereen was en zeker niet van Willem. Dat vonden de collega’s van Willem heel prettig. Maar Willem was er helemaal niet blij mee.

Benieuwd hoe dat gaat lopen 🙂

De heftruck werd veel gebruikt. Onderling probeerden ze af te stemmen wie wanneer deze nodig had, maar dat liep uit in erg onaardige situaties. Ook werd de heftruck steeds viezer. De elektrische heftruck was niet opgeladen in de ochtend. En was het zelfs zoeken waar iemand de heftruck nu weer had neergezet in de productiehal. En de schade aan de heftruck werd meer en meer. Wie heeft dit gedaan?

Willem was er niet blij mee. “Zijn” heftruck werd niet gebruikt zoals hij dat graag wilde….

En het werd nog erger!

Uiteindelijk was het gebruik van de heftruck helemaal niet meer mogelijk, hij was stuk en niemand keek er naar om. Maar ja, het werk moest wel gedaan worden. Dus werd er melding bij de manager gedaan. De manager was woedend en teleurgesteld op hetzelfde moment. Willem moest maar weer eigenaar worden, want dat was veel beter.

Wat kun jij doen om eigenaarschap te bevorderen?

Tja, het wordt je mooi gegund, een grotere uitdaging. Dat kan natuurlijk niet anders dan dat jij er nu klaar voor bent.

Nu is de tijd om ook deze op te lossen. Eigenaarschap is de sleutel. Hoe sneller je ervoor zorgt dat je externe partijen betrekt en eigenaarschap kan nemen, des te sneller en beter je met diegene door een deur kan. Start dus elk project met de externe partijen, deel ze en betrek ze bij je project. Dit is on-ge-lofe-lijk belangrijk!

Onze Tips en Tricks op een rijtje:

  1. Weet dat eigenaarschap essentieel is voor motivatie
  2. Betrek direct ook de externe partijen, vanaf het begin
  3. Houd ze tijdens het project bij je project, plan dit in

Jij hebt het te doen.

Hoe doe jij dat?

Hoe ga jij om met steeds complexere projecten en meer afhankelijkheden? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Of een vraag natuurlijk.  Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Delen heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden?  Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

Kunnen we jou ook ergens mee helpen?

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Over de schrijver
Reactie plaatsen