project leadership
Marja den Braber
project leadership
03/10/2016
2 min

Simpel, maar nog niet altijd zo eenvoudig!

03/10/2016
2 min

“Dat is toch wel erg simpel, die tips die jullie geven.” Dat vonden wij als reactie onder een van onze PLA TV afleveringen op Facebook.

Tja, simpel. Echt luisteren naar iemand, doorvragen, überhaupt vragen stellen. Wij snappen dat sommige adviezen simpel klinken, maar weten uit de dagelijkse praktijk van project managers dat het uitvoeren nog niet zo eenvoudig is.

Dus blijven wij met veel plezier afleveringen maken van PLA TV met simpele tips die nog niet altijd zo eenvoudig zijn :-)

Mocht je de afleveringen of een specifieke aflevering interessant of behulpzaam of goed vinden, dan horen wij dat heel graag. Feedback is altijd welkom en leuke opbouwende reacties ook!

Nu naar de vraag van deze week:

“Ik ga binnenkort weer met een nieuw project beginnen. Ik heb zo mijn eigen routine daarvoor wel gevonden. Maar wat zou nou een hele goede start zijn?”

Een hele goede start van je project. Echt super belangrijk. Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook zeker voor projecten.

Uit onderzoek blijkt

Wanneer je deelneemt aan een Event dan vragen wij vaak om een enquête in te vullen. Wij halen heel veel informatie uit deze enquêtes, onder andere wat je zou doen als je vandaag weer opnieuw mocht beginnen met je project.

De antwoorden gaan eigenlijk bijna altijd over de start: een betere start van mijn project.

Dit is de praktijk

Wij worden soms bij projecten geroepen die al meer dan twee
jaar (mis)lopen. Vaak zien we het volgende. Als eenmaal de beheersaspecten TGKIO bekend zijn, gaat iedereen direct hard aan het werk. De ene specialist doet dit, de andere dat. Allemaal met goede intenties. Maar niet effectief.

Neem de tijd voor de start!

Als je niet goed start, krijg je dat keihard terug later in je project. Soms zelfs na 2 jaar! een goede start is dus echt het halve werk. Hoe breng je dat als projectleider in de praktijk? Wij beseffen dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Het lukt niet iedereen.

Hoe ziet een superkickstart van je project eruit? In zo’n (her) startbijeenkomst zijn deze drie zaken cruciaal: De gezamenlijke Ultieme Uitkomst, een Big Why en mogelijke Acties. In het ebook Your Best Project Ever (te downloaden op onze homepage) staan deze drie punten toegelicht.

Onze Tips & Tricks

  1. Download en lees het e-book (klik hier om te downloaden)
  2. Begin met zoveel mogelijk mensen aan boord
  3. Benoem jullie gezamenlijke Ultieme Uitkomst, Waarom en mogelijke Acties

Zorg ervoor dat jij voor iedereen aan boord gaat! Jij hebt het te doen.

Hoe start jij jouw projecten op?

Wij zijn benieuw welke tips jij hebt voor het opstarten van een project. Of welke positieve ervaringen jij hebt, ook als teamlid bijvoorbeeld.

Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Dus laat ons en jouw collega Project Managers weten welke ervaringen jij hebt met project start ups.

Delen? Heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden?  Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

Kunnen we jou ook ergens mee helpen?

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Meer diepgang?

Mocht je meer de diepte in willen dan wij in de 3 minuten PLA TV kunnen bieden, kom dan naar onze Masterclass. Via deze link vind je de eerstvolgende mogelijkheid. Wij zien je graag!

Reacties
Categorieën