personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
08/02/2011
2 min

regisseur van jouw eigen stemmingenfabriek!

08/02/2011
2 min

Gisteren had ik een coachingsklant die een reactie heeft te geven op een stuk over zijn functioneren. En in dit stuk staat een paar zaken waar hij het echt niet mee eens is.

In welke stemming zou jij zo’n reactie schrijven? Bij voorkeur in een vermogende stemming, een positieve stemming, een krachtige stemming. In zo’n situatie heb ik de klant teruggebracht en dat was heel eenvoudig. Naast het werk (hoe vaak gebeurt dat niet, managers onder ons!) kon hij zo een buitengewoon succesvol project noemen. Voor mij was de verandering in gezichtsuitdrukking, gelaat en houding direct zichtbaar. Trots, krachtig, energiek. En in deze stemming breng je jezelf als je jouw reactie op papier gaat zetten! Deal!

Of je kent vast Ivo Opstelten wel. Ik las een poosje geleden in een uitgave van het Management Team een interview met Ivo Opstelten. Prachtig interview hoe hij zijn dagen startte als burgermeester van Rotterdam. De interviewer vroeg Opstelten hoe laat hij de dag begint. Opstelten vertelde: “Ik begin de dag altijd om 8 uur, want dan hebben veel mensen nog tijd (met zware stem). En ik start elke ochtend met een handshake met Rotterdam.” En hij stond op, loopt naar de openslaande deuren die uitziet over de Coolsingel. opent de deur en richt zich tot de buitenlucht: “Goedemorgen Rotterdam, we gaan er vandaag iets van maken!” (de deur gaat weer dicht). ‘En dan begin ik.’

Stel je hebt een hele belangrijke vergadering met je klant en hij heeft zo’n gezicht van ‘hoe halen ze dit weer in hun hoofd om het zo te willen!’ en hij gaat zitten. De stemming is al gezet.

De voorgaande voorbeelden gaan over stemming. En over het effect van stemming op jouw gedrag en dat van anderen.  Wie al eens een training bij ons heeft gevolgd, weet dat wij als uitgangspunt hebben dat je zelf regisseur bent van je eigen stemmingen fabriek. Jij maakt met jouw gedachten en houding jouw eigen stemming. En niemand anders!

Hoe werkt het proces van stemmingmakerij?

Stel je wilt met een bepaalde stemming jouw gedrag beïnvloeden om iets voor elkaar te krijgen. Welke stemming past hier het beste bij: trots, kracht, liefde, blijheid, vertrouwen, geduld. Kies de stemming.
En de snelste manier om je stemming te beïnvloeden is om je fysiologie aan te passen, je lichaamshouding.
Ga maar eens in gedachten terug naar een moment dat je heel trots was. Het is mooi als je helemaal in dat moment terug kunt gaan. Alsof het nu gebeurt! Merk maar eens op hoe je staat of zit, hoe je ademhaalt, hoe de stand van je schouders is, hoe je voeten staan. Dat is jouw trotse houding.

We weten dat Olympische kampioenen sprint maar op 2mm verschil winnen. Dus het verschil tussen excellent en outstanding is 2 mm. Maar het verschil is zo groot. De Olympisch Kampioen kent iedereen, maar wie was nummer 2?

Ga maar eens staan, rechtop. Beeld je in dat je een touwtje vast aan je hoofd hebt en trek deze omhoog, 2mm. Zie en merk je het verschil?

Je houding (fysiologie) aanpassen is een mooie en makkelijke manier om direct je stemming te beïnvloeden.En het mooie is dat je dit altijd bij jezelf kan oproepen op elk gewenst moment.
Zo was ik een paar weken geleden bij de tandarts omdat ik mijn verstandskiezen mocht laten trekken: ik ben anders gaan ademhalen, mijn wijsvinger en duim op elkaar omdat ik koos voor een relaxte stemming. 15 minuten later stond ik buiten. Simpel en toch eenvoudig!

  • Je presenteert je plan aan de directie of het management team.
  • Jouw krijgt een nieuwe collega
  • Jullie verliezen mogelijk een grote belangrijke klant

Welke stemming wil je hierbij?

Je hebt keuze in plaats van dat het je overkomt.

Ga eens na welke belangrijke gebeurtenis binnenkort plaats heeft op jouw werk en bepaal de stemming die jij daar bij wilt hebben! Veel succes en mocht je een leuke ervaring hebben als directeur van je eigen stemmingenfabriek laat het ons weten!

Reacties
Categorieën