personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
09/15/2016
2 min

Projecten zonder stress: hoe word jij een Urban Monnik?

09/15/2016
2 min

Deze week een hele korte vraag van een collega Project Manager over stress en controle.

“Hoe houd ik controle over mijn project zonder stress…”

Inderdaad een korte vraag en zeker geen gemakkelijke. Als wij dit onderwerp bespreken met project managers in onze programma’s en het gaat over reflectie of meditatie, dan krijgen wij nog wel eens reacties als: Moet ik ‘zen’ worden of een monnik of zo? Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik ben project manager. En bestaan ze eigenlijk wel: stressvrije projecten?

Herkenbaar

Loopt de planning weer uit!!! Komt de levering weer te laat!!!
Komt de opdrachtgever weer zijn afspraak niet na!!!!
Snapt het teamlid weer niet wat de bedoeling was!!!!
Ik word gek!!!!! Stressssss…

Het valt toch ook niet mee, zo’n Project Managersrol. Al die problemen. Al die omstandigheden die niet gaan zoals jij het exact wil hebben. Je hebt het nog wel zo duidelijk afgesproken, toch?

Stress is ongezond

Stress is spanning. En een beetje spanning is prima, zelfs goed op z’n tijd. Het is nodig om goed te kunnen functioneren. Je bloeddruk gaat omhoog, hartslag stijgt, er komt meer zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen. Klaar om prestaties te leveren.
Maar continu en teveel stress is niet gezond. Teveel betekent dat je een langere hersteltijd nodig hebt, het lontje steeds korter wordt, je minder alert kan reageren en je zelfs ziek kan worden.

De eerste stap: accepteren wat is

We houden ons veel bezig met het eindresultaat, dit willen we zo graag! Daarom maken we een plan, om dit eindresultaat te bereiken. Dat is ook prima.
Maar het probleem ligt ergens anders. We zijn ook continu bezig met het niet accepteren van wat er is: “Ik wil geen vervelende opdrachtgever. Ik baal van die ene irritante teamspeler.”
We accepteren niet wat is. Je hoeft er niet mee eens te zijn. Maar accepteren van wat is, is de eerste stap naar een stressvrij project managersschap.
De eerste stap van herkennen en erkennen is in ieder geval al een grote stap.

Onze tips en tricks

  1. Herken je irritaties
  2. Neem even afstand van dit gevoel
  3. Deal ermee zonder daar emotioneel in te gaan staan

Natuurlijk zijn dit maar eenvoudige tips, wil je echt aan de slag om een nog slagvaardiger Project Manager te worden? Neem dan deel aan het Leiderschapsprogramma voor Project Managers. Klik hier voor de eerstvolgende mogelijkheid om deel te kunnen nemen.

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij als je merkt dat je steeds meer stress hebt of dat je de neiging hebt om alles ‘onder controle’ te willen hebben? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Of een vraag natuurlijk.  Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Delen heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden?  Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

Kunnen we jou ook ergens mee helpen?

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Reacties
Categorieën