Help, mijn teamleden doen niet wat ik wil!
20 juni 2018 
2 min. leestijd

Help, mijn teamleden doen niet wat ik wil!

Elke week behandelen we een vraag die we van managers ontvangen of die uit gesprekken komen.

Wat doe je als je merkt dat jouw teamleden of projectmedewerkers niet doen wat jij wilt? Of wat is afgesproken?

Daar gaat de vraag van deze week over. Misschien herken je je er wel in?:

“Ik heb een projectmedewerker in mijn team die niet doet wat er van hem gevraagd wordt. Heb van alles geprobeerd, maar het is alsof hij gewoon niet wil. Wat kan ik doen?”

Kijk snel naar de aflevering van deze week:

Oké, je hebt een medewerker die iets moet doen wat hij volgens jou kan, maar niet doet. En jij hebt al van alles geprobeerd.

Herkenbaar?

Ik (Stephan) weet nog goed, het was één van de eerste trainingen die we deden. Een best grote groep. Dat was al spannend. En tijdens de training was er 1 bij die de hele tijd met haar hoofd een ‘nee’ beweging maakte. Goh, wat heb ik hard gewerkt. Zo graag wilde ik ook haar mee krijgen. Maar tot op het allerlaatste moment van de training is het me niet gelukt. En wat koste me dat veel energie…..

Zo hard werken om iemand mee te krijgen is heel frustrerend. Al je energie gaat ernaar toe. En je bent al zo druk.

Het kost je gewoon te veel energie

Dit soort zaken kunnen veel energie kosten, misschien wel omdat je er – net als ik tijdens die training – continue mee bezig bent. Je zit daardoor niet lekker in je vel, bent niet in topconditie, kortom jouw resultaat wordt er ook niet beter van. Je kunt niet leveren, wat er van je gevraagd wordt…

Wat kun je doen?

De training was voorbij en de ‘nee’ schuddende dame kwam direct kordaat naar me toe gelopen. Ik was voorbereid…. “Mag ik alle flaps meenemen, mag ik ook jullie presentaties krijgen?…” Ik was perplex! Dit was de dame die nors ‘nee’ schuddend de gehele training aanwezig was. Dus ik vroeg: “maar je zat de hele tijd in de weerstand nee te schudden, hoe kan dit?” Ze zei: “Ik dacht de hele tijd. OOO oo ooo, had ik dit maar eerder geweten, dat had me een hoop ellende bespaard….”

Aannames zijn de grootste ‘fuckups’ van alle resultaten. Ik neem aan dat hij het kan, maar niet wil. Ik heb alles geprobeerd, maar hij wil niet.

Onze tips en tricks op een rijtje

  1.  Ga in gesprek met jouw ‘onwillige’ medewerker; echt in gesprek
  2.  Benoem jouw observaties en vraag de ander hoe hij of zij dat ziet
  3.  Kijk welke gezamenlijke afspraken jullie kunnen maken

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij als teamleden niet doen wat er van ze gevraagd wordt? Als ze zelfs nog ‘ja’ zeggen en gewoon ‘nee’ doen? Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Dus laat ons en jouw collega team managers weten wat jij doet om met elkaar jouw resultaten te bereiken.

—————————————————————————————————————————————

Vind je het interessant om meer te weten over hoe jij meer uit jouw team kan halen?

Wij hebben een gratis online basistraining teamcoachen voor je ontwikkeld. Om in jouw eigen tempo meer te leren over hoe teams werken en wat jij zou kunnen doen om met jouw team een stap te zetten.

De afgelopen 10 jaar hebben wij veel teams begeleid, eigen research gedaan en onderzoeken naar succesvolle teams gevolgd. Hier is een simpele en toepasbare methodiek voor teamcoaching uit voortgekomen. Kort gezegd: Hoe maak je leiding geven aan teams (weer) leuk, makkelijk en succesvol?

Wij willen graag dat iedereen die meer uit teams wil halen, dat kan leren. Niet alleen bij je huidige team of huidige klant, maar altijd!

Interessant? Klik hier om je aan te melden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen