Meer capaciteit voor jouw project? Vertel het juiste verhaal.
05 september 2014 
1 min. leestijd

Meer capaciteit voor jouw project? Vertel het juiste verhaal.

Ontdek in deze blog hoe taal zelfs de toewijzing van jouw capaciteit kan bepalen en hoe jij door verhalen invloed uitoefent.

Verhalen en taal!

Taal is op onze Academy een heel belangrijk onderdeel van de opleidingen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Want met taal kun je bewust en onbewust heel veel invloed uitoefenen.

Taal is belangrijk bij het formuleren van Ultieme Uitkomsten die jou en je projectteam helpen focus aan te brengen en te behouden.

Hoe cool was het voor ons om dit Assistent Professor Liselore Havermans te horen zeggen in een workshop die wij bij haar volgden over Leiderschap in Projecten. Taal is heel belangrijk en kan zelfs van grote invloed zijn op de toewijzing van capaciteit aan jouw project. BAM!!

Vijf jaar lang heeft zij onderzoek gedaan en in maart 2014 heeft zij haar proefschrift Leadership in Project-based Organisations verdedigd en is zij gepromoveerd.

Promotieonderzoek Liselore Havermans

Onderstaande tekst is te vinden in de Nederlandse samenvatting van haar dissertatie en te downloaden via deze link.

De manier waarop het project gezien wordt en de manier waarop met opkomende problemen wordt omgegaan is voor een groot deel afhankelijk van taal. Met name de verhalen die projectmanagers en programmamanagers vertellen.

Door een positief verhaal te vertellen over de samenwerking tussen verschillende groepen en het belang van zowel verschillende perspectieven als het ontstaan van zekere consensus te benadrukken, kun jij samenwerking versoepelen en betere oplossingen voor problemen laten ontstaan.

Projectmanagers en programmamanagers zijn dus niet puur uitvoerders van een projectplan, maar spelen ook een belangrijke rol in hoe het project wordt gezien en aangepakt, door de verhalen die ze vertellen en de manier waarop dit de verhalen en acties van anderen beïnvloedt.

Uit de resultaten blijkt dat projectmanagers en programmamanagers bepaalde verhalen opbouwen wanneer ze met opkomende problemen geconfronteerd worden en dat deze uit hele verschillende verhaallijnen kunnen bestaan.

In de volgende blog zullen we drie verhaallijnen bespreken uit het onderzoek van Liselore Havermans die door project managers worden ingezet.

Opdracht

Voor jou nu alvast een interessante opdracht.

Neem eens rustig de tijd (ja je leest het goed, neem de tijd) om over de onderstaande vragen na te denken:

  1. Welk verhaal heb jij laten ontstaan over jouw project of programma?
  2. Hoe laat jij je uit over het project,
  3. Wiens belangen worden in jouw verhalen het meest behartigd?
  4. Welke rol spelen verschillende partijen hierin?

Reacties zijn altijd welkom. Je krijgt gegarandeerd reactie van ons terug.

Bron: liselorehavermans.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen