leidinggeven met hindernissen
29 maart 2011 
1 min. leestijd

leidinggeven met hindernissen

Stel je bent projectmanager of vakinhoudelijk specialist en je wilt heel graag binnen jouw project of vakgebied bepaalde resultaten halen. Wij komen projectmanagers tegen die medewerkers toegewezen krijgen die hun tijd aan meerder projecten hebben te besteden of mensen die worden ingehuurd. Hoe zorg je er dan voor dat deze mensen helemaal voor jouw projectresultaat gaan!

Of je bent vakinhoudelijk specialist – zoals ik die onlangs sprak – en die het met het aanwenden van al zijn invloed, kennis en enthousiasme voor elkaar had gekregen dat een lijnmanager budget voor zijn project reserveerde. Helaas werd dat budget bij de budgetbesprekingen met de directie geschrapt. Wat doe je dan: geen titel en geen budget….

Je zult in ieder geval heel goed moeten zijn of worden in het contact maken met mensen, echt contact maken. Je zult erachter moeten komen wat deze mensen beïnvloedt. Als je mensen wilt beïnvloeden, dan heb je te weten wat ze nu al beïnvloedt. Wat vinden ze belangrijk, wat zijn hun overtuigingen, hun strategieën. Vaak betekent het in contact zijn met uiteraard de projectmedewerkers of betrokkenen zelf, maar ook met de staf en het hoger management. Een behoorlijke klus! Echt leidinggeven noemen wij dat…….

Het volgende model kan je ook goed helpen om te bepalen welke invloed je hebt:

  1. volledig zoals bijvoorbeeld jouw eigen stemming
  2. dat wat je kan beïnvloeden, afhankelijk van wat je hiervoor inzet
  3. dat wat buiten jouw beïnvloedingssfeer ligt, zoals bijvoorbeeld het weer of de benoeming van de directeur (hoewel…)

Het zal je niet verbazen dat wij ervan overtuigd zijn dat jouw invloed verder reikt dat je wellicht denkt. En tegelijkertijd is het ook heel goed om reëel te bekijken waar die invloed ophoudt en welke gevechten je wellicht hebt te vermijden. Een mooi en interessant model en zeker de moeite waard om voor jezelf eens in te vullen. Mocht je hulp willen, laat het weten!

Verder zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen in het leidinggeven zonder of met gedeeltelijke formele hiërarchie.

Wat zijn jouw manieren in leidinggeven om met dit soort situaties om te gaan. Waar zorg jij voor? Wat krijg jij op welke manier voor elkaar?

Schrijf jouw reactie of tips hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen