Ik zit helemaal vast

Elke week behandelen we een vraag die we van Project Managers ontvangen of die uit gesprekken komen.

Deze week gaat de vraag over een vastgelopen project:

Ik zit helemaal vast met mijn project. Hoe krijg ik mijn project weer op de rails?

Je zit vast en het klinkt alsof je ook even niet zo snel weet hoe je dit los krijgt. Je hebt ook vast al allerlei dingen geprobeerd en toch lukt het niet. Dat is natuurlijk heel vervelend. Kijk snel welke tips wij voor je hebben.

We zien dit weleens voorkomen bij met name grote projecten. Een goed voorbeeld hiervan is de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Toen Gerard Scheffran daar startte waren net de huizen op de Vijzelgracht verzakt en was het project tijdelijk stopgezet. Het was de opdracht van Gerard om dit binnen 3 maanden weer op gang te hebben. We hebben er al eens een blog over geschreven (klik hier om deze blog te lezen).

Misschien is het bij jou zo erg nog niet 🙂

Relativeren kan soms ook helpen. In ieder geval voor je mindset. En als het Gerard gelukt is om het project weer op de rails te krijgen en zelfs binnenkort opgeleverd te krijgen, dan moet het jou toch ook lukken!

Maar je wilt natuurlijk weten wat je kan doen.

Want als je niet in de actie komt, wordt de motivatie van je team er niet beter op.

Voor vastlopende projecten zijn er natuurlijk verschillende oplossingen. Laatst hebben we een project gecoacht en daar zijn we heel bewust naar het begin gegaan. We hebben ‘opnieuw’ een kick-off georganiseerd. Even weer terug met elkaar, wat was ook alweer de bedoeling van het project, waarom is dit project ook alweer zo belangrijk en voor wie en wie nog meer. En dit gaf het team weer lucht en energie om ‘opnieuw’ op te starten. Het was nog geen sneltrein geworden maar het stond wel weer op de rails.

Onze Tips & Tricks:

  1. Neem afstand en las voor jezelf even een adempauze in
  2. Organiseer een ‘nieuwe’ kick-off
  3. En doe alsof je opnieuw opstart

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij als jouw project vast zit? Welke positieve ervaringen heb je om te delen?

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Geef je reactie onder aan deze blog en geef ons en andere Project Managers tips en ideeën om vastgelopen projecten weer vlot te trekken én daarmee succesvolle projecten op te leveren!

Delen? Heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden? Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

rat race waan van de dag

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Over de schrijver
Reactie plaatsen