personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
04/17/2016
2 min

Ik heb alles geprobeerd en ze nemen geen verantwoordelijkheid!

04/17/2016
2 min

Elke week behandelen we een vraag die we van Project Managers ontvangen of die uit gesprekken komen.

Wat doe je als je vindt dat jouw teamleden hun verantwoordelijkheid niet nemen. Denk jij dat ook wel eens? Daarover gaat de vraag van deze week:

“Ik stuit telkens op een probleem met mijn teamleden. Ze nemen niet hun verantwoordelijkheid. Ik heb van alles geprobeerd. Aardig, herhalen, direct, indirect, minder aardig. Maar ik heb het idee dat niets helpt. Ik ben hier radeloos over. Wat kan ik doen?”

Kijk snel naar de aflevering van deze week:

Dit is een veelbesproken onderwerp

Dit onderwerp doet zich niet alleen in Projecten voor, maar ook in de lijn. Verantwoordelijkheid nemen is nogal een groot ding. Hoe krijg je voor elkaar dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen.

Waarom doen mensen gewoon niet wat we van ze verwachten?

Maar weten die mensen ook precies wat we van ze verwachten?
Je zegt, ik heb alles geprobeerd… Maar dat kan helemaal niet.
Het moment dat je zegt: ‘ik heb alles geprobeerd’, is al de eerste blokkade, dan neem je geen verdere verantwoordelijkheid meer. Hiermee zeg je eigenlijk: ‘ik geef het op, ik doe geen moeite meer, ik blijf in mijn oude gedrag hangen.’

Maar goed, je stuurt ons deze vraag dus je bent toch verder gaan zoeken, dit is heel goed. Blijf zoeken naar het antwoord, want het is er echt.

Geen 123 antwoord

Dit is geen 1,2,3 probleem en antwoord. Als we allemaal verantwoordelijkheid zouden oppakken, dan zou de wereld er heel anders uit zien.

We behandelen dit onderwerp heel uitgebreid in ons programma. Maar een eerste stap is mogelijk hier.
Als we aan het werk gaan met projectmanagers dan horen we heel vaak dat anderen geen verantwoordelijkheid nemen, een hele waslijst krijgen we te horen.
Als we dan de teamleden het vragen, dan krijgen we ook een hele waslijst en als we het de leidinggevenden van de projectmanagers vragen krijgen we ook een hele waslijst.

Die ander moet dat toch ook doen?

Dus we weten allemaal heel goed wat verantwoordelijkheid is. En dan vooral de ander die verantwoordelijkheid moet nemen 🙂
Dit noemen we naar buiten gekeerd. Je hebt naar binnen te keren. Want daar liggen al je antwoorden. Waar laat jij je verantwoordelijkheid liggen?
Vraag het je team, vraag het je collega, vraag het je manager en ze zullen je het antwoord geven. Dat is een grote eerste stap.

Onze tips en tricks op een rijtje

  1. Vraag je collega, team en/of manager waar je blinde vlekken zitten en waar je meer verantwoordelijkheid kan nemen
  2. Ga hier mee aan de slag
  3. Deel het met je team

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij dat als je alles hebt geprobeerd maar merkt dat de verantwoordelijkheid door sommige van jouw teamleden maar niet wordt opgepakt? Als je het daardoor toch zelf maar weer oppakt? Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Dus laat ons en jouw collega Project Managers weten wat jij doet om je teamleden verantwoordelijkheid te laten nemen.

Delen heel graag!

Reacties
Categorieën