Hoe maak ik contact?
21 januari 2016 
2 min. leestijd

Hoe maak ik contact?

Elke week behandelen we een vraag die we van Project Managers ontvangen of die uit gesprekken komen.

Deze week gaat de vraag over het maken van contact:

Hoe maak ik meer contact met mijn collega’s?”

Dat is een mooie korte vraag, want contact met je collega’s is natuurlijk onwijs belangrijk en hoe doe je dat? Tja, je vraag is zo kort en is dus op allerlei manier te interpreteren. Wat is er precies aan de hand? Dat weten we niet precies. Wij zouden eerst wat meer vragen stellen.

Wat we wel weten is dat je als Project Manager móet weten wat je allemaal kan doen om contact te maken. Er is dan ook erg veel over te vertellen.

Laatst had ik een Skype bespreking met een Project team. Alles stond klaar en het team aan de andere kant ook. Flip-over, presentatie, alles. We waren keurig op tijd gestart met de sessie en zaten lekker in de flow. Wat een geweldig team en wat een stappen werden er gezet. Maar toen verbrak de verbinding… En die verbinding bleef weg….

Met meer contact zal je team beter in de flow komen. Ofwel, als je geen contact hebt, dan zal je team nooit in de flow komen.

Misschien is het bij jou zo erg nog niet :-)

Er is een belangrijke wet. De wet is: Met contact kan alles, zonder contact kan niets! Contact is een grote en belangrijke factor om je team in de flow te laten komen. En wat te denken van alle stakeholders?

Maar je wilt natuurlijk weten wat je kan doen.

De verbinding met het team in het Skype gesprek was weg en er kon niets meer. Geen contact, geen mogelijkheden. Gelukkig kwam de verbinding weer terug en het eerste wat het team zei: gelukkig, we hebben weer contact!

Het allerbelangrijkste is het gegeven dat je contact moet hebben. Hier alleen al heel bewust van zijn is een grote stap. Luister goed naar wat diegene tegen je zegt. En kijk goed naar welke non-verbale communicatie er is. Voel eens wat dat met je doet! Wil oprecht weten wat de ander precies bedoelt.

Nog een keer onze tips op een rijtje:

  1. Met contact kan alles, zonder contact kan niets
  2. Kijk, luister en voel
  3. Wil oprecht weten wat de ander bedoelt

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij om goed contact te krijgen met je collega’s? Welke positieve ervaringen of tips heb je om te delen?

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Geef je reactie onder aan deze blog en geef ons en andere Project Managers tips en ideeën om contact te maken én daarmee succesvolle projecten op te leveren!

Delen? Heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden? Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Over de schrijver
Reactie plaatsen