Hoe effectief is jouw team (echt)?
teamcoaching
Marja den Braber
teamcoaching
01/11/2021
1 min

Hoe effectief is jouw team (echt)?

01/11/2021
1 min

Uit onderzoek blijkt dat mensen de effectiviteit van hun team (te) hoog inschatten: 7,5 – 9,0 als gemiddeld rapportcijfer. Teamevaluatie levert “OK” op voor vrijwel alle criteria van effectieve of high performance teams.

Wij zien vaak dat in teamevaluaties teamleden aangeven: “We vertrouwen elkaar, zeggen waar het op staat, zijn committed, nemen verantwoordelijkheid en gaan voor gezamenlijk resultaat.” En toch is in de praktijk de worsteling voelbaar. Hoe komt dat?

Hoe open zijn jullie tegen elkaar?

Een voorbeeldvraag is bijvoorbeeld: “Hoe open zijn jullie tegen elkaar?” Op deze vraag  scoren teamleden dan vaak behoorlijk hoog. Als je daarna doorvraagt met vragen als:

  • hoe doen jullie dat?
  • wanneer doen jullie dat?
  • waarin ben je als laatste of onlangs open geweest?
  • wanneer was dat?

Dan blijkt vaak dat je toch niet zo open bent als je misschien zou willen. Het is dus eigenlijk vaak een sociaal wenselijk antwoord. We willen het wel, maar het is ook spannend. En interessant genoeg is het zelfs nog minder gemakkelijk als je juist een hele goede werkrelatie hebt. Wow! Ik besprak dit met een van onze klanten en die herkende dat wel. Hij gaf aan: “Oh ja ik snap precies wat je daarmee bedoelt!”

Interessante onderzoeken

Wij weten dat we door hebben te vragen en doen dat ook! Je hebt de scores op deze manier te checken.

Voor jou is het echter ook interessant! Als je weet dat je in een team werkt waar het eigenlijk best lekker loopt, kan het zijn dat je wel tevreden bent. Dan is het voor jou wellicht een goed moment om met elkaar eens wat kritischer te kijken naar jullie teameffectiviteit:

  • Wanneer geven wij elkaar feedback?
  • Spreken we elkaar aan op gedrag?
  • En hoe doen we dat?
  • Ga je conflicten uit de weg?
  • Welke (sluimerende) conflicten spelen er?

Soms ben je verbaasd welke appeltjes er eigenlijk nog geschild hadden moeten worden met elkaar. Soms ben je verbaasd dat iets van heel lang geleden (onbewust) nog zo kan spelen bij een teamgenoot.

Maak dus gebruik van dit inzicht. Juist als je vindt dat het eigenlijk wel oké gaat 🙂

Vind je het interessant om meer te weten over hoe jij meer uit jouw team kan halen?

Wij hebben een gratis V6 teamscan voor je ontwikkeld. Binnen 10 minuten weet je op welk level jouw team werkt en dus ook presteert.

De afgelopen 10 jaar hebben wij veel teams begeleid, eigen research gedaan en onderzoeken naar succesvolle teams gevolgd. Hier is een simpele en toepasbare methodiek voor teamcoaching uit voortgekomen. Kort gezegd: Hoe maak je leiding geven aan teams (weer) leuk, makkelijk en succesvol?

Wij willen graag dat iedereen die meer uit teams wil halen, dat kan leren. Niet alleen bij je huidige team of huidige klant, maar altijd!

Interessant? Klik hier om je jouw V6 teamscan aan te vragen.

Reacties
Categorieën