het perfecte uitstelgedrag
23 maart 2011 
1 min. leestijd

het perfecte uitstelgedrag

Vorige week hebben we het gehad over effectief omgaan met tijd en dat het blijkbaar slim is om in blokken te werken. En dat is mooi om te weten, alleen weten is nog niet gelijk doen. Als manager en leider wil je natuurlijk graag effectief met je tijd omgaan. Iedereen heeft 24 uur in een dag, het verschil dat jij kan maken is hoe jij dit invult.

Dus niet opvullen, maar invullen en dat is een heel groot verschil. Toen ik besloten had om mijn tijd in blokken te brengen was ik nog niet klaar. Want na mijn besluit bleek ik nogal wat afleidingen te hebben die mij toch in mijn oude vertrouwde gedrag konden trekken. Ik ben maar eens gestart om daar een lijstje van te maken, zodat ik het nog sneller kon herkennen en er wat mee kon doen.

 

Hier komt mijn lijstje

 

  1. lijstjes maken
  2. eerst even koffie of thee halen
  3. e-mail checken omdat ik kan zien dat er vier nieuwe binnen zijn
  4. afgeleid raken in mijn stapeltjes omdat ik een bepaald document zoek
  5. even een spelletje op mobiele telefoon doen
  6. eerst even de werkplek opruimen
  7. iets opzoeken op internet en daarna doorklikken en “verdwalen”
  8. iemand iets vragen en dan met iemand anders een praatje maken
  9. chatten
  10. is er nog iets gebeurd het laatste uur: op nu.nl kijken

Ik zou het super vinden om een lijst van 50 van het Perfecte Uitstelgedrag te maken, zodat we nog meer kunnen herkennen.

Ben reuze benieuwd, welke uitstelgedragingen heb/ken jij?

Over de schrijver
Hanneke Mulder
Door

Hanneke Mulder

op 07 Jun 2011

Heel herkenbaar. Dit noemen ze met een mooi woord ‘procrastination’. Verhelderend is het filmpje op youtube:

In mijn top 10 staan veel punten uit Marja’s lijstje. Maar ook bijvoorbeeld heel lang blijven hangen op social media (nuttig, maar tijdrovend), zomaar leuke ontwerpen maken, de fotostudio herinrichten, computerspelletjes, en vooral mail… groeten, Hanneke Mulder

Marja den Braber
Door

Marja den Braber

op 07 Jun 2011

Hoi Hanneke, leuk dat je een filmpje erbij zet en wat een leuke! Dank je wel.

Viviane Rose
Door

Viviane Rose

op 07 Jun 2011

1. hormonen: lees seksualiteit… tja… (heeft ook voordelen: inspiratie voor mijn werk…) 2. mannen: lees flirts (verbonden aan nr. 1) 3. vegan eten: uit de keuken, toch even wat extra boodschappen halen, etc. 4. discussies op Facebook en Twitter e.d. (deels ook onderdeel van mijn werk: activist en krijg geregeld indirect opdrachten e.d. uit) 5. mail checken (wanneer komt dat ene leuke mailtje een keer?) 6. willen dansen: thuis of uitgaan (dansaholic) 7: willen schrijven: verhaaltjes, gedichten, terwijl ik boekhouding moet doen, mailen e.d. 8. skypen en chatten met mijn vrienden, familie en flirts 9. onzin video’s kijken e.d. (doorklikken zeg maar) 10. Muziek luisteren (willen dansen… niet iets willen doen waar ik geen muziek bij kan opzetten…)

Marja den Braber
Door

Marja den Braber

op 07 Jun 2011

Hoi Viviane, wat een heerlijke lijst heb je gemaakt! Zitten erg aantrekkelijke verleidingen tussen!

Viviane Rose
Door

Viviane Rose

op 07 Jun 2011

P.s.: Hierop reageren was weer uitstellen van mijn werk…

Renzo
Door

Renzo

op 07 Jun 2011

Ik doe en denk vaak veel tegelijkertijd. Lijkt chaotisch maar voelt creatief. Dit multitasken (bv. twitteren, emailen, rapporteren en een gesprek meeluisteren) maakt mij niet effectiever )): Met andere woorden, kon ik maar één ding tegelijkertijd ((:

Marja den Braber
Door

Marja den Braber

op 07 Jun 2011

Hoi Renzo, tsja dat zal voor veel mensen herkenbaar zijn! En uit onderzoeken blijkt steeds vaker dat multitasken niet effectief is. Ook niet voor vrouwen:-) Wellicht kun je de blog over de blokken nog eens lezen. Een eierwekker met blokken van 25 minuten werkt daarbij heel goed! Laat ons weten hoe goed het lukt!

Reactie plaatsen