een ode aan Stephen Covey
27 augustus 2012 
1 min. leestijd

een ode aan Stephen Covey

Als het over leiderschap gaat, ontkom je in de literatuur en in de trainingen niet aan Stephen Covey en wat ons betreft terecht. Afgelopen juli is Stephen Covey overleden. Zoals wij al eens eerder in een blog geschreven hebben halen wij zaken graag dicht bij de bron. Dat hebben wij bij veel van de grondleggers ook gedaan en niet bij Stephen Covey. Dat was direct weer een goede les, want de mogelijkheid heeft zich zeker voorgedaan en wij hebben hem laten gaan! 

Zijn belangrijkste boeken The Seven Habits of highly Effective People (ook in familie uitvoering en voor tieners:-), de 8ste eigenschap en De snelheid van vertrouwen hebben wij met veel plezier gelezen en beluisterd (audio uitvoering is ook zeker een tip!). 

Hieronder staan de onderwerpen of principes die wij binnen Greenhart ook van harte gebruiken en uitdragen. Met veel dank aan Stephen!

  • Eerst persoonlijk leiderschap en dan leidinggeven aan anderen; dit is ook de opbouw in ons 3d Leiderschapsprogramma
  • First things first: voor 11.00 eerst 3 belangrijke zaken afhandelen (die vaak niet urgent zijn:-) geen e-mail!
  • Onze urgentieverslaving: onderwerp van ons Businesscafé in april van dit jaar
  • You manage processes, you lead people; oftewel efficiency mag bij het regelen van processen, echter bij mensen gaat het om effectiviteit: Slow is fast!
  • De emotionele bankrekening: hoe positief sta jij op jouw emotionele bankrekening van collega’s, medewerkers of andere belangrijke mensen in jouw leven. Je stort door vriendelijk en geduldig te zijn. Door een compliment te geven of door je belofte te houden.
  • Mensen zijn vierdimensionaal: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het is van belang om deze vier dimensies allemaal te voeden om vanuit hier uitzonderlijke prestaties neer te zetten en gelukkig te zijn. 
Dat zijn zomaar een paar thema’s of principes die Covey heeft uitgewerkt en die wij regelmatig in onze trainingen gebruiken.
Net zoals we onderstaand filmpje wel eens laten zien in een training om zaken als Focus, First things First, plannen in een team extra onder de aandacht te brengen. Al behoorlijk gedateerd en toch nog steeds actueel. Dat is misschien ook wel zijn belangrijkste boodschap. De wereld draait om universele principes en niet op korte termijn tips and tricks. 

Wat zijn jouw ervaringen met Covey. Wat gebruik je in jouw dagelijkse leven en wat levert je dat op? Wij horen het graag van je. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen