Do you really want to be a Project Manager?
28 april 2015 
1 min. leestijd

Do you really want to be a Project Manager?

Wij kregen de volgende vraag:

Ik heb vaak teveel oog voor details waardoor het lastiger wordt om de focus op de eindstreep te houden. Uitdaging is: voldoende feeling te krijgen zonder mij in de details te storten. Wat kan ik doen?

Dus hoe houd jij controle over het Project, terwijl je ook zo gemakkelijk in de inhoud van het project gezogen kan worden.

Oooooo, dit is zo herkenbaar voor zovelen. Voor de meesten ging het zo: je was de beste specialist, je had de meeste energie, haalde de beste  resultaten, en dus ben je nu Project Manager geworden. En dan: Kijk en luister zelf maar:

En het is zo vertrouwd, je oude vak, je weet de weg, je kunt het snel oplossen, je doet het sneller en beter dan wie dan ook. Logisch, want je doet dit al jaren!

Ook voor jouw omgeving is het nog vertrouwd

Mensen in je omgeving, je opdrachtgever, klant, stakeholders en je teamleden zien je onbewust als die Specialist, want dat was je. Voordat je het weet ben je druk met alles en iedereen als specialist. Zo zal het waarschijnlijk ook nog zo zijn dat je dit project hebt gekregen omdat je zoveel van dit onderwerp weet. Dus zullen zij je ook met vragen over die specialisme aan jou richten. Kun je er mooi bij doen. Wellicht heb je er geen erg in, je zit er midden in. ’ Avonds en in het weekend doe je de project management taken, als je daar nog aan toe komt er gewoon bij… energie genoeg, toch?

En uiteindeljk ben je verantwoordelijk voor het project.

Dus daar word jij op afgerekend. En daar heb je geen tijd voor, geen energie voor! Je neemt of hebt ook geen tijd om te leren, om dit vak je eigen te maken, steeds beter in te worden. Het Project gaat alle kanten op, behalve de goede. Het kan zelfs zo zijn dat je eigenlijk liever weer Specialist wilt zijn…. rust, zekerheid….

Een goede vraag: Do You Really Want to Be a PM’er?

Vind goede mensen die jouw ‘oude’ specialisme goed kunnen doen! Neem afscheid van je Specialisme. Werk dan juist ook “AAN” je project en niet altijd “IN” je project.

Onze Tips

  1. Zorg ervoor dat je omgeving je gaat zien als PM’er en niet als de Specialist
  2. Werk AAN het project ipv IN het project. Check eind van de dag hoeveel % je Aan en hoeveel % IN je project hebt gewerkt.

Jij hebt het te doen.

Wil je weten waar jij met jouw team staat? Download de V6 Scorecard en zie binnen 10 minuten op welk level jouw team functioneert en dus ook presteert

Over de schrijver
Reactie plaatsen