stakeholders
Marja den Braber
stakeholders
04/15/2015
1 min

De verborgen stakeholder: komt weer zo’n konijn uit de hoge hoed!

04/15/2015
1 min

Wij ontvingen een grote frustratie van een Project Manager die je misschien wel herkent: Over konijnen en hoge hoeden ;-)

Mijn grootste frustratie in Project Management is dat als een mijlpaal in het project bijna bereikt wordt, er op het laatste moment iets tussen komtWat kan ik doen?

Dus je kijkt al uit naar het bereiken van een mijlpaal of het einde van je project, en dan gebeurt er iets dat je niet hebt zien aankomen. Je bent dus bezig met je marathon, en nu blijkt dat de marathon niet 42 km en 195 meter duurt, maar 50 km, althans… zo voelt het!

Wij noemen het wel eens de ‘verborgen’ stakeholder.

Kijk en luister zelf maar:

Natuurlijk horen we deze frustratie vaker langs komen.

Heb je je project lekker op rolletjes (denk je) komt er toch weer een konijn uit de hoge hoed… Een ‘verborgen’ stakeholder klopt aan en geeft nieuwe (althans voor jou) eisen en wensen. Kijk maar naar het voorbeeld van de waterwerken in Zeeland. Project liep flink op dreef, maar werd 2 jaar stilgezet vanwege een belangrijke ‘verborgen’ stakeholder.

Vele Project Managers weten dat het project eindig is, dus ik kan nog wel even flink in het rode werken. Het is tijdelijk, toch, het zal toch wel een keer stoppen?

En dan blijkt dat het toch langer duurt… Nog verder in het rood. Je lontje en die van je collega’s was al vrij kort, het wordt nu wel heel kort. Terwijl je nu alle energie nodig hebt om alle zeilen bij te zetten.

Maar goed, weg je deadline, weg budget, weg het succes, weg energie… Je opdrachtgever en klant verwacht van je dat je dit oppakt. Sterker nog, die ging er zelfs vanuit dat het project bijna opgeleverd gaat worden… grote teleurstelling…

Hoe kan het ook?

Een project is geen marathon dat je in sprintsnelheid doet. Dat kan geen enkele marathon loper. Fit blijven tot aan het einde is noodzakelijk. Je kan dan beter omgaan met onverwachte situaties en teleurstellingen. Blijf daar bewust van en bouw deze in. Je kunt datgene dat nu op jou afkomt niet meer veranderen, je kunt wel je eigen manier van kijken en denken naar datgene wat op jou afkomt veranderen. Dan is de oplossing nabij. Het leven zit vol met situaties, leiderschap zit em in HOE JIJ daar mee omgaat.

Onze Tips & Tricks

1) Zorg voor je eigen fitheid en fitheid in je project. Ben je de marathon of de sprint aan het doen?

2) Een situatie is zoals het is, maar Verander jouw kijk op verandering, dan kun jij makkelijker omgaan met teleurstellingen.

Hoe doe jij dat?

Hoe zorg jij voor jouw fitheid? Als je een sprint hebt gemaakt met jouw team hoe komen jullie dan weer tot rust?

Laat het ons weten!

Reacties
Categorieën