personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
07/06/2011
1 min

de 7 stappen van Persoonlijk Leiderschap

07/06/2011
1 min

Op het gebied van Leiderschap worden wij zelf door twee belangrijke bronnen geïnspireerd:

Topsport en boeken!

Wij worden enorm geïnspireerd vanuit de topsport door vragen te stellen als:

  • Wat doen deze mensen om hun bijzondere uitkomst te bereiken?
  • Hoe doen ze dat?
  • Welke mentale begeleiding zit hierachter?

Afgelopen weekend mocht ik samen met mijn twee dochters de finale wedstrijd van de Champions Trophy zien: Nederland – Argentinië. Eerder die week hadden de Nederlandse dames van hun aartsrivaal Argentinië gewonnen. En nu na vier jaar verlies van Argentinië in de finale (in 2007 wonnen ze voor het laatst deze Trophy) waren ze erop gebrand om te winnen. In de eerste minuut stonden ze al 1 – 0 achter dat snel opliep tot een 3 – 0 achterstand. Vlak voor rust gelukkig een tegengoal door Nederland en met 3-1 achter de rust in. Wat zeggen de dames dan tegen elkaar, wat denken ze zelf, wat doet of zegt de coach. Interessante vragen. De tweede helft was veel beter en met een eindstand van 3 – 3 begon een spannende verlenging en de shoot outs. Nederland won uiteindelijk terecht de wedstrijd. Wat heb je gezien vroeg ik mijn dochter Meike die inmiddels vol trots in de C1 meisjes van Loenen speelt: ze vochten voor elke bal mam, en ze bleven maar bewegen en de bal van de tegenstander afpakken. Ze zijn gewoon doorgegaan ook toen ze 3-0 achterstonden. Leuk om dat van haar te horen!

Een tweede inspiratiebron zijn boeken:

Er is in zoveel managementboeken geschreven dat de mens het verschil maakt. Oftewel: geen goede bedrijven, maar fantastische bedrijven, geen tevreden klanten, maar fans, geen werknemers, maar ondernemers! Jim Collins, Stephen Covey, Kenneth Blanchard, Ricardo Semler en ga zo maar door. Waarom gebeurt het dan in zoveel bedrijven nog niet?

De 7 stappen van Persoonlijk Leiderschap voor ons zijn:

  1. Leiderschap betekent dat iedereen zijn/haar eigen problemen oplost
  2. Leiderschap betekent dat iedereen zichzelf en anderen motiveert
  3. Leiderschap betekent dat iedereen zijn/haar eigen standaarden verhoogt
  4. Leiderschap betekent dat iedereen zich richt op datgene wat werkt in plaats van wat niet werkt
  5. Leiderschap betekent dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen communicatie
  6. Leiderschap betekent dat iedereen gaat voor keuze in plaats van dat dingen helaas gebeuren
  7. Leiderschap betekent dat iedereen actie onderneemt!

Stel je eens voor, dat je deze 7 stappen van Persoonlijk Leiderschap in jouw bedrijf geïmplementeerd hebt. Een ideaal bedrijf? Wat IS dan jouw ultieme uitkomst? Hoe zou dat eruit zien? Hoe zou de service zijn? Wat zouden de klanten zeggen? Wat zouden de mensen binnen het bedrijf vertellen over het bedrijf? Hoe zouden zij over hun collega’s spreken, over hun leidinggevenden over jou?

Reacties
Categorieën