personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
08/18/2016
3 min

3 tips om zekerder over te komen als project manager

08/18/2016
3 min

Deze week een vraag van een collega Project Manager die zich niet

Ik voel met niet altijd zo zeker

Deze week een vraag van een collega Project Manager die zich niet altijd zeker genoeg voelt Wat geweldig om zo’n vraag te durven stellen. Want de meesten van ons geven niet zo graag toe dat ze zich eigenlijk onzeker voelen. En we doen het allemaal, in ieder geval van tijd tot tijd. Hulde dus voor deze vragensteller!

“Beste Project Leadership Academy, ik vind het vak Project Manager fantastisch. Ik wil graag mijn probleem met jullie delen. Ik kan er lang omheen draaien, maar ik voel me nogal onzeker… Ik zie vaak waar het mis gaat maar grijp niet snel in, in besprekingen zou ik meer de kwestie direct willen benoemen en dat doe ik dan niet  en vol goede moed voor de groep staan is ook niet mijn sterkste kant. Ik wil heel graag verbeteren, want nogmaals, ik vind het vak Project Management fantastisch! Wat kan ik doen om meer zeker te worden?”

Kijk snel naar de aflevering van deze week:

Volgens mij was het Herman Finkers die zei: “Vroeger was ik een twijfelaar, al ben ik daar nu niet meer zo zeker van…”.
Ik ken iemand die heel zeker van zijn zaak is. Altijd. Altijd heeft hij het antwoord. Maar de projecten lopen helemaal niet zo goed. Zijn projectteam is zeker niet altijd blij met hem. Ze ontlopen hem soms zelfs. Er wordt vaak over hem gepraat.  De sfeer is niet geweldig en de resultaten lopen achter. Het moet op zijn manier. My Way of the High Way.
Hij neemt niemand mee in zijn besluit. Hij is heel zeker. Althans zo ziet het eruit.
Maar dat is vast niet wat je bedoelt :-)

Misschien ken jij ook wel iemand die zo zeker van zijn of haar zaak is, dat de omgeving bijna niet durft te reageren. Hij of zij zal het wel weten. Soms lijkt dat heel fijn, als iemand zo de leiding neemt. Maar vaak betekent het ook dat er geen veiligheid is, omdat je niet kan zeggen wat jij vindt of denkt. En dan heb je echt de poppen aan het dansen.

En dan ben je nog verder van huis!

Zonder veiligheid kun je wel inpakken, je project gaat zeker niet slagen. En om je gerust te stellen: het begint zeker niet met zeker zijn.

Wat kun jij doen om je zekerder te voelen?

Nogmaals, zeker zijn van je zaak klinkt goed. Maar zeker zijn wil jij helemaal niet. Zeker zijn kan waarschijnlijk niet eens meer in onze complexe wereld. Als we niet weten wat er over 10 minuten gebeurt, hoe kunnen we dan zeker zijn over zaken over een maand of een jaar. Wat ons betreft gaat het veel meer om helder zijn: Helderheid betekent dat je kunt waarnemen zoals het is, zonder oordelen. Als je helder kunt waarnemen, kun jij ook heel helder benoemen en  reageren. Als jij helder kunt waarnemen, weet jij veel sneller het antwoord.

Dit heeft alles te maken met leiderschap, persoonlijk leiderschap. Het klinkt nu misschien simpel, maar het is zeker nog niet zo gemakkelijk.
Wat kun je doen om dit te bereiken? Natuurlijk is dit geen 1,2,3-tje. Maar we geven je een paar suggesties mee.
Belangrijk is in ieder geval: Oefen voor jezelf om anders en open waar te nemen.

Onze Tips en Tricks op een rijtje

  1. Let eens in een vergadering op de gedachten die je hebt
  2. Schrijf deze gedachten op
  3. Neem later op de dag de tijd om deze gedachten te lezen en bepaal in hoeverre deze gedachten je helder naar de situatie kunnen laten kijken of toch wat troebel en gekleurd

Natuurlijk zijn dit maar eenvoudige tips, wil je echt aan de slag om een nog slagvaardiger Project Manager te worden? Neem dan deel aan het Leiderschapsprogramma voor Project Managers. Klik hier voor de eerstvolgende mogelijkheid om deel te kunnen nemen.

Hoe doe jij dat?

Hoe ga jij om met steeds complexere projecten en meer afhankelijkheden? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Of een vraag natuurlijk. Plaats jouw ervaring of vraag onderaan de blog.

Je hebt een vak om trots op te zijn. Met soms interessante hobbels om te nemen. Daarom mogen we elkaar helpen!

Delen heel graag!

Waardeer je de wekelijkse video van PLA TV waarin we elke week weer een andere vraag beantwoorden? Schrijf je in voor wekelijkse updates en deel deze video met jouw collega’s. En dat waarderen wij dan weer!

Kunnen we jou ook ergens mee helpen?

En heb je zelf een vraag over jouw team, opdrachtgevers, stakeholders of andere onderwerpen? Laat het ons weten en wie weet maken we daar een aflevering over.

Reacties
Categorieën