3 tips om jouw leiderschap te vergroten
20 april 2011 
2 min. leestijd

3 tips om jouw leiderschap te vergroten

In ons vorig blog spraken we over drie dimensionaal leiderschap. De eerste dimensie gaat over jou, over jouw persoonlijke leiderschap.

We geven je 3 tips waarmee je direct aan de slag kunt om zo al veel gemakkelijker jouw doelen of jouw uitkomsten te bereiken.

Het zijn tips die gemodelleerd van mensen die op hun gebied zeer succesvol zijn. Wat doen ze, wat denken ze, waar zijn ze van overtuigd?

Het deze basisgedragingen die universeel zijn gebleken. M.a.w. het maakt niet uit waarin je succesvol wilt zijn, of het nu is om jouw team als een topteam te laten functioneren, een multinational te leiden, je hockeyteam naar een kampioenschap te begeleiden, om een inspirerende leraar te zijn of miljonair te worden. Het gaat erom wat voor jou de definitie van succes is.

De eerste tip is: Weet wat je wil.

Als je de blogs nog eens terugleest, dan zie je dat veel van deze blogs hier ook over gaan.

Wat wil je bereiken. Wat zijn jouw ultieme uitkomsten, in het leven, op je werk, voor jouw team, voor deze dag. Mensen die succesvol zijn in wat ze doen, hebben een duidelijke focus. Ze weten dus heel goed wat ze willen bereiken en daar gaan ze voor. Ze weten het niet alleen een beetje, ze weten het heel precies: hoe het resultaat eruit ziet, wat ze op zo’n moment zeggen, wat ze anderen horen zeggen, wat ze voelen als ze datgene bereikt hebben.

En nog een belangrijke tip hierbij: weten wat je wilt bereiken houdt in dat je gericht bent op wat je wel wilt. Soms hoor je in doelen of uitkomsten ook nog wel eens wat iemand niet wil. Ik wil niet verliezen, ik wil het niet zoals vroeger bij ons thuis, ik wil niet…… Dan ben je meer gericht op vermijden. Mocht je jezelf zoiets horen zeggen, dan vraag je: als dat is wat ik niet wil, wat wil ik dan wel? Het antwoord komt…..

De tweede tip is: sta altijd aan de kant van de oorzaak.

Hier gaat de blog Waar zit jij in jouw levensbus? over. Weet je nog:

“Hoe kan het ook: voor in de bus, aan de kant van de oorzaak:
Je bent ervan overtuigd dat je zelf invloed kan uitoefenen op datgene wat je wilt bereiken.
Je bent flexibel in het creëren van meerdere oplossingen voor het probleem. Er is niet maar 1 causaal verband.
Wij noemen dit aan de kant van de oorzaak staan. Als je succesvol wilt zijn, sta je aan de kant van de oorzaak. Je neemt 100% verantwoordelijkheid.”

Je neemt dus altijd volledige verantwoordelijkheid voor de situatie waarin je zit.

De derde tip: Onbeperkende overtuigingen.

Mensen die succesvol zijn hebben overtuigingen die ze ruimte geven, overtuigingen die ze helpen om de richting in te gaan die ze willen. Ook hier hebben in een blog eerder over geschreven “There is no in between”. Hierin kun je lezen over de kracht die jouw overtuigingen, jouw gedachten hebben en de invloed hiervan op jouw gedrag. Ze bepalen voor een groot gedeelte wat je wel en juist niet doet. Bewust worden van jouw overtuigingen is een zeer belangrijke stap in het vergroten van jouw zelfkennis.

Deze drie tips zijn een hele grote stap in de richting van persoonlijk leiderschap. Leiderschap nemen over jouw werk of je leven. Er zullen zeker nog meer tips zijn. Heb jij een tip 4, 5 of 6? Schrijf je reactie hieronder zodat ook anderen van jouw kennis en ervaring kunnen leren. Tegenwoordig is het adagium: Kennis delen is macht!

Over de schrijver
Eva | leiderschap
Door

Eva | leiderschap

op 30 Jan 2012

Goeie tips over leiderschap. Over de eerste tip: "doel juist omschrijven" toch even dit: op trainingen laat ik vaak de deelnemers hun doel omschrijven. Dit beperkt zich helaas vaak tot kretenlogie. Ook bij leiderschap blijken deze doelen veel te vaag en te weinig gedetailleerd. Voor de tweede tip: helemaal eens. Succes heeft geen excuses. En de derde tip vraagt veel zelfvertrouwen maar klopt. Eva Joos.

Marja Den Braber
Door

Marja Den Braber

op 31 Jan 2012

Beste Eva, dat is ook onze ervaring: doelen beschrijven is vaak algemeen of kretologie! In onze leiderschapstrajecten laten wij mensen in plaats van hun doelen steeds vaker de gewenste uitkomsten benoemen. Een doel kun je missen, er is echter altijd een uitkomst. Dus wat is jouw ultieme uitkomst? Hoe ziet dat er uit? Wat zeg je dan tegen jezelf? Hoe zou het voelen? Maak het beeld zo levendig mogelijk!Leuk dat je hebt gereageerd!hartelijke groet, Marja

Reactie plaatsen