personal leadership
Marja den Braber
personal leadership
09/03/2015
2 min

3 tips om jouw boodschap beter over te brengen

09/03/2015
2 min

We ontvingen de volgende vraag:

“Ik krijg de boodschap niet altijd overgebracht. Dat merk ik doordat ze niet doen wat ik bedoel. En dat zie ik pas achteraf en dan is het te laat! Wat kan ik doen?”

Communicatie is juist binnen projecten super belangrijk. Je moet misschien wel een expert worden!

Kijk snel naar onderstaande video voor 3 tips om jouw communicatie te verbeteren.

Wat is er precies aan de hand?

Dus eigenlijk bedoel je dat je niet iedereen kan bereiken, zoals je zou willen bereiken. Vaak heb je het best goed in je hoofd wat je wilt, alleen krijg je het niet goed vertaald naar jouw mensen.

Een monoloog is niet de oplossing;-)

Laatst sprak in een Project Manager die vroeg of ik hem wilde helpen en bij een van zijn meeting bij kon zijn. In deze meeting had hij een monoloog gehouden en daarna de personen gevraagd of ze hem hadden begrepen. Zijn publiek knikte instemmend. En daarna ging iedereen zijn/haar eigen weg. Later bleek dat de mensen toch andere taken gingen doen dan was afgesproken. Heel frustrerend vertelde hij me nog…

Als je je verhaal niet kunt overbrengen

Het niet kunnen overbrengen van jouw verhaal is heel vervelend. Dit gaat ten koste van het resultaat en je eigen energie.

Wat zijn de consequenties?

Als je de boodschap niet effectief overgebracht krijgt, kom je niet in de flow met je team. Met horten en stoten ga je vooruit. Tenminste, dat zou nog geweldig zijn, want wellicht ga je zelfs achteruit. Of wat wij regelmatig horen, ‘We lopen maar rond te tollen, er gebeurt niets!’.

Dit kan heel frustrerend zijn, jouw en energie wordt er ook niet beter op en wellicht ga je zelfs aan die persoon ergeren. Herken je dat? Dan zal je communicatie er zeker niet beter op worden. Helaas. En de resultaten blijven ook achter.

Wat kun je doen?

Dus stelde ik de Project Manager voor zijn volgende meeting een paar vragen. Waar knikken ze eigenlijk voor? Dat ze je gehoord hebben? Dat dit wellicht automatisch gaat? Dat ze de buurman/buurvrouw volgen? Dat ze het alleen nog even moeten verwerken? Dat ze gewoon netjes en aardig willen zijn en JA knikken? En heb je daadwerkelijk gezien dat iedereen knikte? Hoe weet jij heel zeker dat iedereen het begrepen heeft? En wat heeft diegene dan exact begrepen?

Ik leerde hem enkele checkvragen te stellen in plaats van aan te nemen dat iedereen het wel heeft begrepen. Nadat deze Project Manager die check vragen stelde aan zijn mensen, werd het veel duidelijker en scherper gemaakt wat precies de bedoeling was. Want het was nog niet duidelijk genoeg!

Onze tips

  1. Vertel je verhaal en kijk en Luister goed naar de reactie van je communicatiepersoon.
  2. Vraag diegene waarvoor hij ja zegt en luister weer goed naar de persoon.
  3. Ga net zolang voor, totdat jij en de ander(en) ervan zeker zijn dat je elkaar begrepen hebt.

Zorg ervoor dat je check vragen stelt! Jij hebt het te doen.

Heel veel succes!

Reacties
Categorieën