teamcoaching
Marja den Braber
teamcoaching
05/14/2018
2 min

10 tips om de teamspirit te vergroten: low budget!

05/14/2018
2 min

In deze tijd van kostenbewustzijn is er met wat meer creativiteit nog voldoende te doen om met jouw team aan de slag te gaan. Forbes helpt ons een handje!

Hoe houd je teamleden enthousiast en betrokken? Forbes publiceerde tien tips om de teamspirit te vergroten. Low budget!

1. Bedank mensen

Een welgemeend ‘dank je wel’ kost niets en heeft net zoveel effect als een bonus. Misschien zelfs wel meer.

2. Neem mensen apart

Een bedankje voelt goed, maar aandacht en het gevoel gewaardeerd te worden voelen nog beter. Neem je mensen eens apart en bespreek wat er zoal gaande is in de onderneming – van nieuwe klanten tot lange termijn doelstellingen. Maak duidelijk hoe iemand heel concreet een bijdrage kan leveren aan verbetering en groei.

3. Geef medewerkers tijd voor hun gezin

Werknemers ontspannen veel beter bij hun gezin dan tijdens een personeelsuitje. Dat laatste kan zelfs behoorlijk wat stress opleveren. Geef je team dus de mogelijkheid hun eigen werktijden in te delen en maak er geen probleem van als ze een keer vrij willen voor familieverplichtingen. Denk eens na over een vierdaagse werkweek en thuiswerkmogelijkheden.

4. Investeer in de toekomst van je mensen

Training en ontwikkeling zijn stimulerende extraatjes. Informeer eens bij plaatselijke hogescholen en universiteiten naar betaalbare cursussen.

5. Verras ze!

Een leuke verrassing kan wonderen doen. Een voorbeeld: op een klein advocatenkantoor werkte een secretaresse die niet zo lekker in haar vel zat. De twee partners besloten haar te trakteren op een dagje beautysalon, gevolgd door een etentje. Misschien nog wel effectiever dan een bonus van duizenden euro’s.

6. Geef je medewerkers meer verantwoordelijkheid

Dit hoeft niet direct te maken te hebben met hun takenpakket. Je kunt er ook aan denken om mensen een beurs te laten organiseren of een eigen project op te laten zetten. Dat is niet alleen goed voor hun motivatie en zelfvertrouwen. Het is ook een uitgelezen kans om te ontdekken wie er geschikt is voor een leidinggevende functie.

7. Beloon bijzondere prestaties

Geldelijke beloningen hebben het meeste effect als ze meteen na de prestatie uitgekeerd worden. Reserveer daarom één tot twee procent van het beloningsbudget voor bonussen voor bijzondere prestaties. Dit motiveert enorm. Is er echt geen geld beschikbaar, dan kun je ook denken aan een benzinepas of cadeaubonnen.

8. Betrek iedereen

Mensen op hun nek zitten is dodelijk voor hun enthousiasme. Geef iedereen de kans zelf te bepalen hoe het werk het best gedaan kan worden en stel je flexibel op. Ook de ouderwetse ideeënbus werkt nog steeds goed. Bedank mensen altijd voor hun bijdrage, ook als je niets of niet meteen iets met het idee doet.

9. Laat collega’s elkaar belonen

Beloningen en waardering hoeven niet alleen vanuit de top te komen. Je kunt ook een systeem invoeren waarbij collega’s elkaar belonen voor goed werk. Laat ze bijvoorbeeld sterren uitdelen en trakteer degene met de meeste sterren aan het eind van de maand op een lunch met het managementteam.

10. Focus op plezier

Heb je geen geld voor een duur personeelsuitje, kies dan een uitstapje dat vooral leuk is. Ga karten of bowlen en stel teams samen van mensen van verschillende afdelingen. Dat is ook goed voor de teambuilding.

Heb jij nog andere slimme, low budget tips laat het ons en jouw collega leidinggevenden weten door ze hieronder te noemen!

————————————————————————————————————————————–

Heb je de V6 teamscore card al gedownload? En belangrijker nog, ingevuld?

En download hier het gratis E-book waarin we je een introductie geven op de vier levels die jij met je team kunt doorlopen voor het daadwerkelijk bereiken van voorspelbare en geweldige resultaten.

Reacties
Categorieën