Hoe gebruik maken van onvermijdelijke wisselingen in je projectteam?

„Wat moet ik toch met al die mensen die maar komen en gaan?” Zucht!

Ik was in een coachingsgesprek met Arnold, manager projectbeheersing over hoe hij uit de de waan van de dag blijft.

Wat is er dan, vroeg ik.

„Het is de waan van de dag én gedoe in mijn team. Iemand gaat weg, een nieuw teamlid moet weer worden ingewerkt, het team moet weer wennen aan elkaar. Het kost allemaal zoveel tijd en het schiet niet op!”

Ik was nog even stil, want hij was duidelijk nog niet klaar.

„En Edwin (die blijkbaar wegging) wil niet eens dat er iets georganiseerd wordt, hij wil geen poespas, maar ja ik kan hem toch niet zomaar laten gaan. Dus volgende week gaan we met het team met elkaar een hapje eten.”

Herkenbaar?

Je zult dit vast wel herkennen, want het geldt voor veel projectmanagers en projectteams. Het is een komen en gaan van mensen in je team. Zelden blijft een projectteam van het begin van het project tot en met het eind bij elkaar. Vooral niet als je project lange tijd duurt.

Wat zegt de theorie?

Als je naar de theorie kijkt – ook op onze Academy in de 4 Project Levels – dan geven veel van deze modellen aan dat als iemand het team verlaat of als er iemand nieuw bijkomt het team terugvalt en weer start bij fase 1 (of Level 1)

Tip!

Goed om te weten, want ja het is belangrijk om als team goed afscheid te kunnen nemen en goed te kunnen verwelkomen.  Zeker als je weet dat je weer (even) opnieuw begint.

Nog beter om te weten – hier komt de tip – dat jij heel veel kunt doen en dat het jou en jouw team zelfs kansen biedt.

Eerst nog even terug naar Arnold…..

Wat is je ultieme uitkomst voor het afscheid van jouw teamgenoot Edwin? Gelukkig een bekende vraag voor hem, want met Ultieme uitkomsten benoemen, hadden we al veel gewerkt.

Ik wil graag dat we op een fijne manier afscheid nemen van Edwin. Waarbij we nog een paar tips van hem meekrijgen en, terwijl we lekker eten, óók aan ons team werken. Wow wat een ultiem mooie uitkomst!

Met dat beeld en een aantal hele leuke vragen om tijdens het eten te stellen, ging Arnold op pad.

Wat kun jij doen?

Positieve en korte rituelen zijn een prachtig proces om te gebruiken bij het nemen van afscheid en het welkom heten van nieuwe teamleden.

En nog veel meer:

  • stel je hebt een smoelenbord of een wie is wie wand organiseer dan een ritueel om de foto samen met een mooie herinnering van het teamlid mee te geven
  • zorg dat een foto van een nieuw teamlid direct wordt gemaakt en wordt opgehangen
  • maak een nieuwe teamfoto
  • vraag dé tip van iemand die het team verlaat
  • organiseer na 100 dagen een Verwonder meeting waarin het nieuwe teamlid zijn of haar eerste verwonderingen kan uitspreken
  • en nog veel meer!

Aan de slag

Wat ga jij bij de eerstvolgende wisseling van de wacht doen?

Of heb je andere tips voor mooie krachtige rituelen?

——————————————————————————————————————————————–

Vind je het interessant om meer te weten over hoe jij meer uit jouw team kan halen?

Wij hebben een gratis online basistraining teamcoachen voor je ontwikkeld. Om in jouw eigen tempo meer te leren over hoe teams werken en wat jij zou kunnen doen om met jouw team een stap te zetten.

De afgelopen 10 jaar hebben wij veel teams begeleid, eigen research gedaan en onderzoeken naar succesvolle teams gevolgd. Hier is een simpele en toepasbare methodiek voor teamcoaching uit voortgekomen. Kort gezegd: Hoe maak je leiding geven aan teams (weer) leuk, makkelijk en succesvol?

Wij willen graag dat iedereen die meer uit teams wil halen, dat kan leren. Niet alleen bij je huidige team of huidige klant, maar altijd!

Interessant? Klik hier om je aan te melden.