Hoe bouw jij aan jouw team?
Corona tijd
Was het nog maar zo als op de foto hierboven! Wordt het weer zoals de foto hierboven? Want daar zit je dan, allemaal werkend vanuit huis. Hoe bouw je dan (verder) aan je team?
Je hebt misschien al vele stappen gezet om meer te weten over teams. Boeken gelezen of trainingen gevolgd. Je snapt heel goed dat een goed geolied team grote resultaten kan halen, misschien wel zelfs magische resultaten.
Maar in de praktijk – die inmiddels grotendeels online is en waarschijnlijk gedeeltelijk ook blijft – blijkt het toch niet altijd zo eenvoudig. Dus hoe doe je dat: aan jouw team bouwen? Hoe betrek je teamleden die je nog nooit in het echie gezien hebt?
Een heerlijk gerecht
Een vraagje: Heb je weleens (ergens vorige zomer) een heerlijk gerecht hebt gegeten bij een fantastisch restaurant waarvan je dacht: dat ga ik thuis ook eens maken?
Je vindt jezelf best een goede hobby kok en probeert het thuis na te maken, maar je krijgt het toch niet zo lekker als in het restaurant.
Het gerecht bestaat, dat weet je, want dat heb je geproefd, maar je krijgt niet voor elkaar.
Dan kan het niet anders zijn dat:
- of de ingrediënten niet helemaal juist zijn
- of een belangrijk ingrediënt ontbreekt
- of dat de volgorde niet juist is
Zo is het ook met teams, je weet dat top teams bestaan, wellicht ben je zelf onderdeel van geweest van een topteam, maar het recept van top teams ken je nog niet.
Je weet niet zeker of je de juiste ingrediënten (factoren) gebruikt en wat de volgorde is. Dat recept wil je achterhalen.
En of jij net begint met teams, een professional die al een tijdje in de business zit of een doorgewinterde manager, je bent het gewoon zat! Je wil nu toch eindelijk eens weten hoe je bewust een team naar een hoger level kan tillen. Want stel dat je dat nu eens zou weten… bewust…
Daar ligt de sleutel. Bij het woordje ‘bewust’.
Want wat is nu ‘bewust’?
Hoe bewust ben jij hoe je nu precies zit? Zit je rechtop, onderuit? Hoe voelt je rug? Zit je meer op je rechter zitvlak, of op je linker? Staat je hoofd gecentreerd op je nek of iets schuin? Is je kaak ontspannen of gespannen, staan je schouders omhoog of ontspannen naar beneden….
Wellicht merk je dat je je daar niet zo van bewust bent. En dat is ook logisch.
Heel veel dingen doen we op automatisch of op routine. We staan elke ochtend op, doen ons ding in de badkamer, kleden ons aan, gaan ontbijten, vervolgens aan het werk (waarschijnlijk thuis tegenwoordig) ….. elke dag.
Soms lijkt het wel alsof we in een soort hypnose zitten.
“Als we doen wat we altijd doen zullen we krijgen wat we altijd kregen.”
Dus hoe bewust ben jij van alles wat er om jou heen en in je team gebeurt? Je kunt je niet bewust zijn van alles wat er om je heen gebeurt. Sterker nog, je zou stapelgek worden. We filteren alles wat er om ons heen gebeurt en laten dan ook veel weg.
Maar stel nu dat je je meer bewust wordt van de belangrijkste zaken voor teamprocessen?
Dus bewust worden van onbewuste processen die van alles met jouw team te maken hebben.
Kiezen dus wat je wel filtert en wat niet.
Kan dat?
Zeker.
Denk maar eens aan een tijd dat je bijvoorbeeld een auto ging kopen of een bank. In eens zie je de auto die je op het oog hebt overal rijden. Of vallen banken je in allerlei ruimtes opeens op.
Je bewust zijn wat voor top teams belangrijk is en dat zien (of horen of voelen;-) helpt je als jij bewust jouw team naar een hoger niveau wilt brengen.
En als je dit kunt bij jouw huidige team dan kan je dit ook bij het volgende team en het volgende en het…. en dus ben jij de Team Specialist!
Mijn visie
Ik heb al vanaf de negentiger jaren leiding gegeven aan kleine en grote teams, nationaal en internationaal. En vanaf de eeuwwisseling (die van 2000 ;-)) veel teams mogen begeleiden als teamcoach in vooral grote bedrijven en organisaties.
Ik moet eerlijk bekennen dat het in eerste instantie helemaal niet de bedoeling was om teams te begeleiden, want wij gaven met name leiderschapstrainingen. Maar telkens kwamen teamzaken en vooral ‘gedoe in het team’ naar boven . De meeste vragen gingen daarover.
Vanuit Leiderschapsontwikkeling in de breedste zin van het woord heb ik (destijds samen met Stephan Scholten) veel teams begeleid en al snel kwamen we erachter dat er nog veel, heel veel te doen is op het gebied van teamcoaching en -ontwikkeling.
Praktische kennis op dit gebied van teams is er veel te weinig in het bedrijfsleven.
Even een gedachtespinseltje
Als je hoofdpijn hebt kun je verschillende dingen doen.
Je kunt de huisarts bezoeken en die zal je waarschijnlijk, nadat hij enkele checkvragen heeft gesteld, paracetamol en een paar dagen rust voorschrijven. Een fysiotherapeut zal je oefeningen geven voor je nek, een psycholoog zal met jou je geschiedenis doorspitten, een psychiater zal je pillen geven……
En wellicht werken ze allemaal… Iedereen heeft een eigen kijk vanuit zijn of haar eigen vakgebied. Een chirurg snijdt en een tandarts boort.
Zo heb ik ook een eigen kijk over het leiden van teams.
Weet dat alle teams de potentie in zich hebben om tot de beste van de wereld te horen mits elk teamlid bewust 3 zaken op orde heeft:
- Focus: wat willen wij bereiken met elkaar? waarvoor bestaan wij?
- Teamontwikkeling: weten hoe teams werken en groeien
- Ritme: het ontwikkelen van ritmes met elkaar
Dit geeft: Resultaten, magische resultaten
Focus + Teams + Ritme = Magische Resultaten
In het kort FTR. Waarbij dit ook staat voor:
For the Rebels
F*ck the Rules
Geeft ook direct aan met welke teammanagers of teams ik graag samenwerk.
Deze blog gaat over de T, teamontwikkeling.
Ons eigen onderzoek
Uit ons onderzoek kwam dat zeker 80% van de managers een team heeft ‘gekregen’. (Een dank je wel is dus wel op zijn plaats :-)).
Dat wil zeggen, dat het team al bestond en eventueel aangevuld of enkele spelers gewisseld werden. Dus de manager was degene die er ‘nieuw’ bij kwam. Dan was vaak de vraag, hoe krijg ik zo snel mogelijk mijn team op orde?
Alleen al in Nederland zijn er zo’n 1370 boeken over het onderwerp Teams geschreven. Hoe kan het dan nog dat nog steeds veel (project)teams niet lekker lopen of moeiteloos samen presteren?
Dus, wat moet ik doen om een betere leider te worden?
In meerdere artikelen hebben we geschreven over de 4 teamlevels.
- Hoe krijg je het voor elkaar om naar een hoger level te gaan?
- Wat zijn nu de knoppen waaraan ik moet draaien om dit voor elkaar te krijgen?
Wij hebben uit eigen onderzoek en door uitgebreide literatuurstudie ontdekt dat er 6 factoren zijn die het grootste verschil maken.
Wij willen dat teammanagers en teamleden deze factoren kennen. Want nu wordt er vaak maar wat aangekl….. Sorry!
En daar willen we resoluut verandering in maken! Je zou kunnen zeggen, wij hebben een missie!
Girl on a mission!
Verne Harnish schrijft in zijn boek over het hebben van een missie, over 15 tot 20 jaar heb je te weten wat je Big Hairy Adacious Goal is, je BHAG.
Mijn BHAG:
- Een Mega impact hebben op teams in bedrijven en organisaties waarbij managers en teamleden weten hoe teams werken en wat zij kunnen doen om fijn samen te werken en geweldige prestaties neerzetten.
- Waarbij iedereen zich veilig voelt, in verbinding is met elkaar, ook als het spannend is, waar vertrouwen heerst dat je met elkaar de klus klaart.
- Waar jouw talenten volledig worden ingezet, je met elkaar leert en groeit én last but not least je dagelijks met elkaar voortgang boekt.
Ok, laten we het dan maar gewoon zeggen: Een betere wereld creëren.
Wat is jouw BHAG? Waar wil jij over 15 jaar staan?
Ben jij er klaar voor om bewust jouw team naar het hoogste level te coachen?
Start met het downloaden van de V6 teamscore card . En belangrijker nog, vul het in;-)